Förskola. 36-årige Johan Engelberg är en av de fyra manliga förskollärarna i Sigtuna kommun.
– Yrket som förskollärare valde mig lika mycket som jag valde det. Världen ville förändras och jag med den. Jag tror att som förebild för barn kan man förändra världen på ett mer djupgående sätt än genom något annat.
Han tror att den låga lönen är en anledning till att yrket lockar få män. Han tror dock inte så mycket på att locka människor till specifika yrken.
– Saker och ting behöver få utvecklas på ett naturligt sätt. Det kommer säkert en tid när fler män söker sig till yrket.
Cristina Ahlstrand, verksamhetsledare på Saturnus, Orion och Raketen, berättar att rekryteringen är svår på grund av den låga utbildningstakten, det tar 3,5 år att bli klar med utbildningen. Och de som blir klara hittar jobb i Stockholm och Uppsala. Märsta är sist i kedjan, med tanke på resvägen.
Generellt går många manliga förskollärare vidare till andra poster eller andra yrken, enligt henne.
Enligt Pernilla Bergqvist (FP), ledamot i barn- och ungdomsnämnden, är statusen låg på grund av en gammal och felaktig bild av barnpassning.
– Vi måste arbeta vidare för att höja statusen med ökade möjligheter för kompetensutveckling, karriärvägar och högre löner. Det är viktigt för barnen i förskolan att få möta en mångfald bland personalen, både könsmässigt och på andra sätt. Män i förskolan behövs som förebilder och pedagoger. Vi misslyckas när vi ger våra barn intrycket att det naturliga är att det är kvinnor som tar hand om barn medan män gör annat, säger Pernilla Bergqvist.
Hon berättar att Folkpartiet nu ska skriva en motion till kommunfullmäktige om att öka andelen män i förskolan.
Vill ni kvotera?
– Jag är osäker. Vi vill först att skolförvaltningen tar reda på hur Umeå och Norge har jobbat med frågan.
Förskolläraren Johan Engelberg önskar dock en filosofisk debatt inom yrket.
– Jag tror att det är väldigt viktigt att förskollärare öppnar sig mer för ett filosofiskt förhållningssätt, det vill säga att börja älska, verkligen älska, visdom. Färdigskrivna mallar och systematisk metodik tillhör det förflutna. Vi vuxna behöver bli lite mer som barn – naturligt filosofiska, samt öppna för under och magi.