Vill minska överbehandling av prostatacancer

Minskad överbehandling, ökad livskvalitet och en mer jämlik vård är mål för en studie kring prostatacancer som startar efter sommaren.

Anna Bill-Axelson

Anna Bill-Axelson

Foto: Magnus Laupa/Akademiska sjukhuset

Uppsala2016-08-03 06:05

– Vi tror och hoppas att en modell som vi ska pröva kommer att leda till att betydligt färre män behandlas med en operation eller strålning, utan att fler blir allvarligt sjuka och dör i spridd prostatacancer. Eftersom behandlingarna ofta ger besvärande biverkningar som impotens och urinläckage kan detta få stor betydelse för deras livskvalitet, säger Anna Bill-Axelson, överläkare vid Akademiska sjukhusets urologklinik och forskare vid Uppsala universitet, som är huvudansvarig för studien.

Under senare år har det blivit vanligt att avvakta med att operera eller strålbehandla män med så kallad lågriskcancer och i stället följa dem med regelbundna kontroller. Tanken med sådan aktiv monitorering är att undvika överbehandling, men behålla chansen att bota cancern med en operation eller strålning om tumören visar tecken på att bli mer aggressiv.

– Trots att cancern inte förvärras blir många män som valt aktiv monitorering ändå opererade eller strålbehandlade inom några år. Ibland beror det på att patienterna bett om att detta på grund av oro och rädsla, ibland på att läkarna är osäkra på vilka kriterier de ska använda när de tolkar resultat från kontrollerna, säger Anna Bill-Axelson.

I den nya studien ska dagens rutiner för aktiv monitorering jämföras med en ny modell, som använder striktare kriterier för hur provsvar från kontrollerna ska tolkas.

– Tanken är att läkarna på så sätt ska få en fastare grund för när de rekommenderar att övervakningen avbryts och aktiv, botande behandling sätts in, säger Anna Bill-Axelson.

Studien kommer att omfatta 2 000 patienter med "lågriskcancer" vid tio urologkliniker i Sverige och några kliniker i Danmark, England och Finland. Slumpen avgör om patienter som tackar ja till att delta följs upp enligt gängse rutiner eller den nya modellen.

På en punkt kommer uppföljningen för båda grupperna att skilja sig från dagens rutiner, och det är att patienterna följs upp med magnetkamera i stället för rutinmässiga vävnadsprover. Bara om magnetkameran visar något misstänkt ska vävnadsprover tas.

– Tidigare forskning har visat att man med magnetkameran och riktade vävnadsprover upptäcker fler allvarliga tumörer än med slumpmässiga vävnadsprover. Dessutom slipper de flesta obehaget med vävnadsprovtagningen och risken för att infektioner uppstår i samband med att proverna tas, säger Anna Bill-Axelson.

Fakta Allt fler "lågrisktumörer" upptäcks

Årligen upptäcks mer än 10 000 fall av prostatacancer i Sverige. Därmed är prostatacancer inte bara mannens vanligaste cancerform, utan också den vanligaste cancerformen i Sverige överhuvud taget.

Antalet upptäckta fall av prostatacancer har ökat kraftigt i takt med att det blivit allt vanligare att män lämnar blodprover för så kallad PSA-testning. I dag upptäcks över hälften av alla fall av prostatacancer efter PSA-testning.

PSA-testning har lett till att ett växande antal fall av prostatacancer upptäcks i ett mycket tidigt skede, där risken för att den ska börja växa aggressivt och sprida sig är mycket liten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om