Uppsala universitet har landet bästa ekonomiutbildning. Det visar en rankning som UNT berättade om för en vecka sedan. Men i fredags kom nyhetsmagasinet Fokus årliga rankning där Handelshögskolans ekonomiutbildning är bäst och Uppsala universitet är trea.
Även totalt rankar Fokus Handels före Uppsala. Men i den internationella Times higher education, som presenterades helt nyligen, återfinns Uppsala runt plats 80 medan Handels inte finns bland de 200 av världens främsta lärosäten.
– Det här illustrerar ju väl problemet med rankningarna. Det mäter olika saker och därför blir resultaten också olika. Det är förföriskt enkelt, men också bedrägligt, säger Åsa Kettis, utvärderingschef vid Uppsala universitet.
Hon leder en grupp forskare och tjänstemän, tillsatta av rektor, som ska bringa redan i röran av rankningar, och bena ut vilka som är de viktigaste och bäst genomförda.
– Rankningar är viktiga, men har många svagheter. Vi ska ta reda på vad som döljer sig bakom olika resultat och hitta ett förhållningssätt. I vilken mån ska vi bry oss om rankningarna, och på vilket sätt ska vi bry oss, säger Åsa Kettis.
I den särskilda rankningsgruppen finns även Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi. Han påpekar att det är så grova mått som används att det ofta finns en stor slumpfaktor i rankningarna.
– Men alla kan ju lyfta fram den rankning som passar en bäst, och det här kan bli förvirrande, säger han, som kallar universitets inställning till rankningar för något ”ljummen”.
– Men kan vi marknadsföra oss med en bra rankningsplacering, om vi själva tycker att det finns osäkerheter? Sådant måste vi tänka igenom.
Nu söker Uppsala universitetet samarbeten och överenskommelser med andra lärosäten om inställningen till den här typen av listor. I EU finns ett initiativ från högskolsektorn själv för att komma runt svagheterna i rankningssystemet.
– Det är lovvärt och går ut på att man inte ska jämföra äpplen och päron. Det ska vara skillnader på olika lärosäten och alla går inte att jämföra. Därför försöker man nu först karaktärisera de olika lärosätena, säger Åsa Kettis.
Säkert är att rankningarna är här för att stanna och att de, kanske särskilt i Asien, har stor betydelse när studenter väljer utbildning.
– Man kan inte och ska inte strunta i dem, men vi kan proaktivt arbeta med att själva föra ut vad vi kan och vad vi är bra på, säger Åsa Kettis.
I juni ska gruppens utredning vara klar.
Vill rensa upp i rankningsröran
Explosionen av högskolerankningar riskerar att förvirra i stället för att vägleda. Det menar Uppsala universitet, som nu sett det som nödvändigt att reda upp i rankningsröran.
Foto: Kattis Strömgren/arkiv
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!