Vill sälja sjukhusmat till personalen

Sjukhuscatering och försäljning av frysta matlådor till personalen på Akademiska är två förslag för att stoppa nya prisökningar på patientmaten.

Uppsala2011-02-16 12:35

Totalt 5,8 miljoner kronor gick den nya kostnämnden back förra året, pengar som nu måste hämtas hem på något sätt. Vid sitt senaste möte i Västerås beslutade nämnden att titta på en rad förslag till besparingar, och intäktsökningar. Två handlar om att sälja mer mat till personalen i landstingen i Västmanland och Uppsala.

Möjligheten att köpa mat till egna konferenser, möten och sammankomster kan öka och marknadsföras mer än i dag. Enligt landstingsrådet Nina Lagh (M) från Uppsala som är vice ordförande i kostnämnden känner många anställda inte till att det är möjligt. De beställer catering utifrån, fast sjukhuset har egen kapacitet.
– Men försäljningen ska bara ske internt. Vi ska inte konkurrera på den privata marknaden, säger hon.

Ett annat sätt att få in pengar är att erbjuda personalen matlådor från köket. Akademiska sjukhuset har ett svinn på 25–30 procent av maten i dag. Kostnämnden ska undersöka om det går att sälja den förpackad och fryst, inte bara på Akademiska utan också på Enköpings lasarett och inom primärvården.
– Vi vet att många köper färdiglagad mat med sig till jobbet i vanliga butiker. Då tror vi att man kan sälja vår egen mat också. Den håller bra kvalitet. I vårt kök på Akademiska finns dessutom en maskin för vakuumförpackning.

Vad maten ska kosta och hur mycket pengar personalens köp kan tänkas bidra med för att rädda budgeten är inte känt ännu. Förvaltningschef Kristina Lönn ska dock utreda saken både för Landstinget i Västmanlands och Uppsala.
– Vi får se vad det kan bli. Det viktigaste för mig är att inte behöva höja kostnaderna för patientmaten mer. Den höjdes alldeles för mycket under förra året, säger Nina Lagh.

Men det finns också fler sätt att spara. Ett är att trimma upphandlingsrutinerna. Under förra året överklagades tre upphandlingar som skulle sänka kostnaderna. Samtliga måste göras om.
– Vi hade för dåliga underlag för upphandlingarna och det måste vi bli bättre på. Sådant här får inte hända igen, säger Nina Lagh och hänvisar till att kostnämnden bara jobbat ett år.

Att lägga ut restauranger och kaféer på entreprenad, omförhandla avtal för interna transporter och dra ner på personal är andra förslag som kan bli verklighet när nämnden ska spara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om