Regionstyret satsar 700 miljoner på sjukvården

Styret i Region Uppsala lägger 700 miljoner extra på Akademiska sjukhuset i budgeten för nästa år. Det betyder bland annat satsningar på psykiatrin, kapade köer och fler distriktsläkare.

Region Uppsalas majoritetsstyre presenterade sitt budgetförslag för 2026. Från vänster regionråden Hans Wennberg (MP), Helena Proos (S), Neil Ormerod (V) och Unn Harsem (C).

Region Uppsalas majoritetsstyre presenterade sitt budgetförslag för 2026. Från vänster regionråden Hans Wennberg (MP), Helena Proos (S), Neil Ormerod (V) och Unn Harsem (C).

Foto: Catrin Pihl

Uppsala2025-04-15 17:16

Majoriteten i regionen "fortsätter kraftsamla för vården", åtminstone var det budskapet från majoritetspartierna (S, V, MP och C) när budgeten för 2026 presenterades på tisdagen. 

Budgetramen ökar med en knapp miljard till 16,8 miljarder kronor för 2026.

En tydlig besparing finns i budgeten. Det är regionens ledningskontor som får ett sparkrav på 27 miljoner kronor. Annars handlar det mesta om satsningar. En del av dem hoppas styret ska leda till att Akademiska sjukhusets underskott minskar.

undefined
Neil Ormerod (V) regionråd berättar att regionstyret vill lägga 124 miljoner kronor på att kompensera för rättspsykiatrins ökade kostnader. "Det är kostnader de inte kan styra över", säger han.

Kraftsamlingen för att vända miljardunderskottet i sjukvården startade redan 2024. Nu vill majoriteten satsa ytterligare 700 miljoner på detta. I den summan ryms åtgärder för att hitta sätt att jobba effektivare. Det tillförs också extra medel för att kompensera för kostnader som sjukhuset inte kan påverka, till exempel kostnader för dyrare läkemedel och den svårplanerade rättspsykiatrin. Till det sistnämnda området går 124 miljoner kronor.

Samtidigt genomförs nu ett tufft sparpaket på Akademiska sjukhuset, som ligger 1,2 miljarder back. Bland annat ska sjukhuset minska antalet anställda med 650 personer under 2025. Den stora frågan är förstås hur man ska få bukt med det stora underskottet. 

undefined
"Nu skjuter vi till extrapengar för att sjukvården ska klara sitt huvuduppdrag, men kan de inte banta kostnaderna under det här året väntar ett tufft 2026", säger regionrådet Helena Proos (S).

– Det har vi fullt fokus på redan. Vi arbetar tillsammans med Akademiska sjukhuset för att se över deras kostnadskostym, som måste minska. Vi skjuter till extra medel för att de ska klara det. Men klarar vi inte det i år får vi ett tungt 2026 också, säger regionrådet Helena Proos (S).

undefined
Hans Wennberg (MP) regionråd, lyfter förstärkningar på distriktsläkare och äldrevård.

Regionstyret vill även ta vården närmare invånarna bland annat genom en satsning på fler distriktsläkare. Man vill också stärka äldrevården och kapa telefonköerna till rådgivningstjänsten 1177. Sammantaget en satsning på 343 miljoner kronor.

Sedan tidigare är det känt att majoriteten vill skjuta till 9,4 miljoner kronor årligen till förbättrad könsdysforivård. Regionstyret vill också korta köerna till barn och ungdomspsykiatrin genom en satsning på 10 miljoner.

undefined
Unn Harsem (C), regionråd, gläds åt extra satsningar på kvinnovård.

Den redan kommunicerade satsningen på kvinnors hälsa finns med och här lägger majoriteten 37 miljoner kronor på två barnmorskeledda förlossningsenheter, ökade valmöjligheter för födande kvinnor och bättre kontroller av kvinnors fysiska och psykiska hälsa efter förlossningen. Klimakterievården ska också stärkas.

– Det här är en historisk satsning på kvinnovården, säger regionrådet Unn Harsem (C).

Beslut om regionens budget tas i juni. 

Men från oppositionen kommer genast kritik.

– Vänsterstyret presenterar en önskelista full av motsägelser, utan plan för hur vården faktiskt ska bli bättre. Bland de få vinnarna finns den lilla grupp kvinnor i centrala Uppsala som vill föda hemma och som vänsterstyret valt att prioritera på bekostnad av alla patienter som inte får sin vård i tid och medarbetarna inom vården vars arbetsmiljö blir sämre. Det är inte det ledarskap Region Uppsala behöver, säger Emilie Orring, (M).                                                                                                                                                                                                                            

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!