Vill se kartläggning av hedersförtryck i Uppsala

Uppsala behöver en samordnare för att fånga upp barn och unga som utsätts för hedersförtryck. Det menar kommunpolitikern Anna Manell (L), som också vill kartlägga hur stort problemet är i Uppsala.

Kommunpolitikern Anna Manell (L).

Kommunpolitikern Anna Manell (L).

Foto: Pär Fredin

Uppsala2016-06-07 07:10

– Tiden går. Nu är det snart sommarlov igen och massor av flickor är livrädda runtom i Sverige, säkert också i Uppsala, för att bli bortgifta och inte få komma hem till Sverige igen. Det behöver bli verkstad kring de här frågorna.

LÄS MER: Carin Götblad: Hedersfötrycket ökar

Det säger Anna Manell (L), ledamot i utbildningsnämnden i Uppsala kommun, som engagagerat sig särskilt i just frågor om hedersförtryck. Hon menar att det behövs en särskild samordnare i Uppsala som leder arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck och ser till att olika verksamheter samverkar – allt från skola och socialtjänst till polis och frivilligorganisationer. Anna Manell tar Norrköping och Söderhamn som exempel på kommuner som har en sådan samordnare.

– Samordnaren ska vara spindeln i nätet och den person som man kan vända sig till när man misstänker att någon är utsatt. Det ska aldrig råda någon tvekan kring hur man ska agera i olika lägen.

En uppgift för en samordnare skulle också vara att ta reda på hur vanligt hedersförtryck är i Uppsala, menar hon.

– Vi vet inte det i dag. När Stockholm stad gjorde en kartläggning 2009 insåg man att problemet var större än man trodde. Det är viktigt att veta omfattningen för att man ska kunna rikta insatser.

Liberalerna la i höstas en motion i såväl landstingsfullmäktige som i kommunfullmäktige om att tillsätta en samordnare. Den röstades inte igenom. Miljöpartiet la en liknande motion år 2013 – då röstade Liberalerna, dåvarande Folkpartiet, emot.

– Det är bara att beklaga. Som jag förstått det fick inte Liberalerna med sig de övriga allianspartierna, och man röstade gemensamt som majoritet, säger Anna Manell som inte satt i kommunfullmäktige då.

LÄS MER: Studie visar på utbrett hedersförtryck i förorter

Just nu håller en handlingsplan på att tas fram för hur Uppsala kommun ska jobba mot våld i nära relationer, där hedersförtryck och våld tas upp som en del. Politikerna väntas klubba planen i höst. Därefter ska alla nämnder bryta ner handlingsplanen för sina områden så att exempelvis skolor, äldreomsorg och socialtjänst får tydligare riktlinjer för hur man ska upptäcka och agera mot förtryck och våld.

– Att vi höll på att ta fram handlingsplanen är en av anledningarna till att vi inte direkt sa ja till en samordnare, säger Ilona Szatmari Waldau, som är kommunalråd för Vänsterpartiet med ansvar för sociala frågor.

Hon utesluter inte en samordnare mot hedersförtryck, men vill inte tycka till innan handlingsplanen har antagits.

– Utifrån handlingsplanen kommer vi att sätta in olika åtgärder, vilka är för tidigt att säga. En samordnare kan vara en väg att gå.

Handlingsplanen kommer inte att bli en pappersprodukt, lovar Ilona Szatmari Waldau, utan säger att den ska göra så att alla som möter unga vet hur man ska agera.

– Säg att en lärare misstänker att en flicka blir utsatt. Då gäller det att inte involvera föräldrar, det kan göra saken värre och till exempel riskera att föräldrarna tar flickan ur skolan och skickar henne till mormor för att giftas bort.

Behövs det en kartläggning över hur många som är utsatta för hedersförtryck i Uppsala?

– Det skulle kunna vara en väg att gå. Men det svåra blir att identifiera alla som är utsatta, många vågar inte prata om det och mörkertalet kan bli stort.

LÄS MER: Sara flydde från hedersförtrycket (PLUS-LÄSNING)

Fakta Hedersrelaterat våld och förtryck

100 000 barn och unga i Sverige i dag lever under hedersförtryckande normer, enligt en rapport från 2014. En mindre del av dem utsätts för tvångsgifte och könsstympning. Normerna påverkar bland annat vilka de får umgås med, hur de får klä sig och röra sig utanför hemmet, vem de får gifta sig med. En stor del av hedern handlar om kontroll över kvinnans kropp, att flickor är oskulder innan de gifter sig är heligt för hela familjen. Även pojkar och män drabbas, inte minst den som är homosexuell. Hedersnormer är inte kopplade till någon särskild religion och eller särskilt land.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om