Innan valet 2014 var Lina Nordquist ordförande i produktionsstyrelsen och den politiker med det yttersta ansvaret för psykiatrin på Akademiska. Hon ser allvarligt på hur situationen har utvecklats.
– Det är självklart inte bra att anmälningarna mot psykiatrin ökar. Jag vill gärna säga att det nuvarande styret inte går tillräckligt långt och inte ser hela bilden när det gäller psykiatrin. Men nu måste vi släppa prestigen och tillsammans, alla partier, se vad vi behöver göra framöver, säger Lina Nordquist.
Hon vill se en långsiktig gemensam överenskommelse för hur psykiatrin ska fungera. På konkret nivå menar hon beslut om att låta bland annat vårdcentraler avlasta specialistpsykiatrin, att landstinget centralt ska finansiera vidareutbildning av specialistläkare, en sammanställning av vårdbehov över tid, få till ett bättre anhörigstöd och inrätta blåljuspsykiatri, att patienter med akut vårdbehov hämtas av utbildade psykiatrer i stället för exempelvis polis.
– Fler människor söker sig till psykiatrin och vi måste se till att de får den hjälp de behöver. Det är viktigt att vi kommer överens om vad som ska prioriteras. En sådan här överenskommelse ska fattas av alla partier och tillsammans med alla inblandad vårdpersonal, säger Lina Nordquist.
Om alla politiska partier inte kommer överens menar hon att det finns en risk att man står där igen om två eller fyra år och undrar varför det inte har blivit bättre.