Oppositionen vill sätta stopp för detaljplaner i Gottsunda

Tusentals nya bostäder, ett nytt torg, en ny simhall och ett nytt kulturhus. Den politiska majoriteten har stora planer på hur Gottsunda ska växa – men nu vill oppositionen sätta stopp för allt. De vill se en större andel villor och radhus – och färre lägenheter.
– Att köra upp tusentals nya lägenheter i Gottsunda är fel väg att gå. Vi behöver satsa på tryggheten för att kunna bryta segregationen, säger Markus Lagerquist (M), oppositionsledare i byggnadsnämnden. 

Illustration av Urban Minds och Kjellander Sjöberg, i Uppsala kommuns detaljplan för Gottsunda.

Illustration av Urban Minds och Kjellander Sjöberg, i Uppsala kommuns detaljplan för Gottsunda.

Foto: Uppsala kommun

Uppsala2025-05-27 09:00

Under förra veckans byggnadsnämnd satte oppositionen ned foten. Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet kräver att detaljplanerna för hur Gottsunda ska växa går på återremiss. 

– Det här spär på problemen i Gottsunda. Med fler lägenheter bygger vi in en massa sociala problem, säger Markus Lagerquist (M), oppositionsledare i byggnadsnämnden. 

Detaljplanerna har diskuterats flitigt inom byggnadsnämnden. Majoriteten har lagt fram planer som möjliggör byggandet av runt 1 300 bostäder. En av dessa fokuserar byggandet av ett nytt torg intill Gottsunda centrum, en annan på nya bostadskvarter längs Gottsunda allé och Hugo Alfvéns väg. Den tredje planen pekar ut riktningen för östra Gottsunda, där majoriteten bland annat vill bygga nya bostadskvarter för lägenheter och radhus. 

Oppositionen vänder sig emot en "massiv utbyggnad av täta flerbostadshus" och anser att planprogrammet inte tar hänsyn till den bebyggelse som redan finns i Gottsunda. 

– Vi behöver radhus och småhus. Vi vill att människor som bor i hyresrätter och bostadsrätter ska kunna bo kvar i Gottsunda, även när de vill flytta till ett hus, säger Lagerquist.

Han anser att det i grund och botten är en fråga om trygghet och integration och pekar på de sociala problem som växt fram i miljonprogrammen.

– Forskning pekar på att man behöver ha en blandad bebyggelse för att skapa trygga bostadsområden. Det handlar i runga slängar om att runt 30 procent bor i villor, 30 procent i radhus och 30 procent i lägenheter, säger han. 

Socialdemokraten Ylva Stadell, ordförande för plan- och byggnadsnämnden, håller inte med om kritiken. 

– Det är klart att det behövs blandad bebyggelse av både lägenheter, småhus, radhus och villor. Våra förslag ger en större blandning, men vi måste också förhålla oss till platsen och anpassa husen efter den nuvarande bebyggelsen. Vårt mål är att försöka få in så många bostadsrätter som möjligt, säger hon. 

Detaljplanerna är fortfarande under arbete och ska skickas ut på granskning, tillägger hon. 

– Vi har redan gjort en del förändringar. Det är inte ett färdigt förslag, vi kan komma att göra fler justeringar. Att återremittera ärendet nu, det är fånigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!