Villaägare osäkra på skottningsreglerna

Uppsala kommun förväntar sig att villaägarna skyfflar bort snön framför egen tomt. Men bland villaägare finns det en stor osäkerhet kring bestämmelserna för snöröjning.

Christina Schnell skottar i Fålhagen.

Christina Schnell skottar i Fålhagen.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2010-12-07 11:54

Är det fram till tomtgränsen man ska skyffla och sanda, eller ytterligare tio meter från tomtgränsen? Svaret ser olika ut beroende på var i landet man bor. Och när UNT tar en sväng genom några villaområden i ett snöigt Uppsala på måndagen är det tydligt att inte alla bryr sig om att skotta.

Men på Vildrosgatan ser det nyskottat ut. Där bor bland andra Christina Schnell och hon tycker till och med att det är kul att ta en daglig runda med skyffeln.
– Jag tycker att folk sköter sig bra här. Det svåra är när det blir kallt. Jag känner mig orolig som villaägare. Hur mycket jag än sandar kan ju ändå någon ramla.

Grannen tvärsöver gatan, Lennart Engström, känner sig hyfsat säker på vilka skyldigheter man har som villaägare.
– Vi ska hålla rent på trottoaren framför huset. Men jag är osäker på om man är skyldig att ta bort den snö som kommunen plogat upp på trottoaren. Det finns inga klara direktiv om det.
Och inte är det lätt att få reda på det heller, berättar han.
– Jag har bott här sedan 1978 och aldrig fått någon information om vad som gäller.

Ulf Carlbom på nyplogade Jordgubbsgatan i Årsta vill inte skotta bort kommunens snövallar på trottoaren.
– Om jag skottat trottoaren och vägplogen skottar upp ny snö efteråt, då kan jag skita i trottoaren.

Är det så?
– Jag tror det. Jag har läst det i någon tidning.

På vissa gator som UNT passerar kan man gå säkert, på andra inte. En som märker hur olika det kan se ut i olika bostadsområden är snöplogaren Leif Mellin som ser både goda och dåliga exempel i villaområden.
– Bostadsrättsföreningarna har mer resurser till att skotta. Villaägarna vill väl inte kosta på sig det.

Försäkringsbolaget If presenterade på måndagen en undersökning med 1 897 villa- och radhusägare i landet. Bara varannan svarade rätt på frågan om hemkommunens gällande bestämmelser för skottning framför en villa. If konstaterar att reglerna ser olika ut; medan Göteborgs villaägare ansvarar för att marken är snö- och halkfri även tio meter utanför tomten, slutar stockholmarnas ansvar vid tomtgränsen. Fastighetsägaren kan få betala böter om snöröjning och sandning inte sköts.

Fastighetsägaren kan dessutom bli skyldig att betala skadestånd vid en olycka.
– Det är ett stort problem att så många radhus- och villaägare inte vet vad som gäller. Olycksrisken ökar ju markant, speciellt om vi får en kall och snörik vinter, säger Jonas Frid, ansvarig för person- och villaförsäkringar på If.

DETTA GÄLLER
  • I Uppsala kommun är det gångbanan utanför fastigheten som ska hållas fri från snö och sandas när det är halt.
  • Fastighetsinnehavaren ska, enligt kommunens föreskrifter, snarast avlägsna snö och is som är till olägenhet för gångtrafiken. Vid halka ska innehavaren skyndsamt sanda gångbanorna eller vidta andra åtgärder till motverkande av halka.
  • När snön försvunnit finns det även en skyldighet att sopa upp och föra bort sand från ytan.
  • Det är länsstyrelsen som fastställt föreskrifterna om gångbanerenhållning. Uppsala kommun antog föreskrifterna i februari 1996.
  • Föreskrifterna riktar sig till fastighetsinnehavare inom område med detaljplan, där kommunen är huvudman för allmänna platser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om