Under planprogrammets samrådstid har tretton privatpersoner lämnat åsikter som kommunen nu jobbar med. En av dessa är Ola Bolinder.
– Jag är positiv till en utveckling av landsbygden men jag är emot skapandet av ett helt nytt samhälle i en känslig landsbygdsmiljö som Skepptuna, säger Ola Bolinder.
Varför då?
– Därför att det finns risk för att det ska bli slitningar mellan dem som flyttar in där och de befintliga näringarna med jordbruk och hästverksamhet. Jag ser gärna att 10 till 15 bostäder uppförs under längre tid som tio till femton år. Det är en åsikt som många i området delar, säger han.
En annan fråga som återkommer är dricksvattnet. Flera personer som tidningen talat med säger att Skepptuna skola redan i dag har problem med sinande vattenbrunn och att man därför har svårt att förstå hur grundvattnet ska klara ytterligare 80 hushåll.
Hur dagens smala och krokiga väg ska klara den ökade trafiken är ett annat ämne som återkommer. Även Trafikverket ställer sig frågande på den punkten.
”Kommunen bör vara medveten om att väg 940 har låg standard (kurvig och smal) och att Trafikverket inte har några planer på att genomföra åtgärder längs vägen. Sett till vägens standard är den omfattande exploateringen mindre lämplig” skriver Trafikverket i sitt remissvar till kommunen.
Området ligger sedan år 2008 strax utanför Arlandas influensområde. Swedavia godkänner planförslaget, men påpekar samtidigt att det finns risk för bullernivåer som ligger något under riktvärdet.
Länsstyrelsen har lämnat flera synpunkter på planförslaget. Myndigheten anser bland annat att förslaget berör flera allmänna intressen och att det redovisade underlaget är allt för knapphändigt.
Ärendet är fortfarande ute på programsamråd som är I ett tidigt stadium i processen.Det blir därför fler tillfällen för berörda att lämna åsikter.
Kommunalrådet Bosse Andersson (C) är positiv till planerna.
– Det är en garanti för landsbygdens fortlevnad, säger han.