Ville smittspåra nya deltavarianten – fick nej av FHM

Smittspårningen i Region Uppsala har velat spåra den nya mutationen bland resenärer på det flygplan som smittan kom hit med. Men Folkhälsomyndigheten sade nej.

Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten, tycker att Folkhälsomyndighten missade en viktig chans att spåra den nya mutationen. "Vi blev upprörda", säger han.

Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten, tycker att Folkhälsomyndighten missade en viktig chans att spåra den nya mutationen. "Vi blev upprörda", säger han.

Foto: UNT arkiv

Uppsala2021-08-19 16:44

Det var i helgen som smittspårningen i Region Uppsala vände sig till Folkhälsomyndigheten med en begäran om att få ta del av passagerarlistor från det plan som bekräftat smittade rest med till Sverige. Men Folkhälsomyndighetens sade nej. 

Det här var P4 Uppland först att  rapportera om. 

Beskedet från tjänsteman i beredskap på myndigheten var att principen är att inte längre smittspåra bland flygresenärer.

– Det är klart att vi blev upprörda. Vi förklarade att det här var en speciell situation med en ny mutation som vi var bekymrade över. Men vi fick nobben ändå, säger Mats Martinell, provtagningschef i Region Uppsala, till UNT.

– Vi satsar så mycket på att spåra och isolera, och det är så viktigt nu i racet mot att få vaccinationstäckning att fortsätta att göra det, fortsätter han.

I ett mejl han nu fått av myndigheten framgår att det kan ha handlat om ett handhavandefel. Det ska nämligen kunna göras undantag från principen av säkerhetsskäl.  Enligt mejlet, som P4 Uppland tagit del av, ska myndigheten nu se över sin vägledning och sina rutiner.

– Det har väl gjort en pudel kan man säga, säger Mats Martinell till UNT.

Är det för sent att smittspåra bland resenärerna nu?

– Nu har det ju hunnit förgrena sig så mycket och skulle inte samma effekt. I lördags hade vi chansen, då hade vi kunnat fånga dem innan de fick symtom.

I dagsläget finns elva eller tolv fall i Uppsala som sannolikt handlar om den nya mutationen. Av dem är sex bekräftade.

– Resterande har en säkerställd smittexponering, säger Mats Martinell.

De smittade har blivit sjuka och inte haft bara lindriga symtom. Ingen har behövt söka sjukhusvård, men ingen tillhör heller någon riskgrupp, vad regionen känner till. Alla utom två är vaccinerade och åtminstone tre är fullvaccinerade.

Känner du att ni lyckats ta kontrollen över den nya mutationen?

– Jag skulle känt mig betydligt mycket tryggare om vi hade kunnat ha koll på vilka som var med på flighten. 

Mats Martinell beskriver det som nu pågår med vaccinationskampanjer världen över som en lång garagelänga där varje land är ett garage där porten, det vill säga vaccinationerna, håller på att stängas. Alla har kommit olika långt i att stänga till för viruset.

– En del har ju knappt börja stänga sin port. Så länge det ser ut så är det naturligt att det kommer att ske mutationer. De kan i sin tur smita in genom halvöppna portar som Sveriges, och i värsta fall knuffa upp porten en bit igen, det vill säga att folk blir sjuka trots vaccin. Det är därför vi måste testa, isolera och spåra. Det är så viktigt, säger Mats Martinell.

UNT söker Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!