Viltet skadar skogen
Betesskadorna på tall ökar i Uppsala län. Det hårda betestrycket kan förutom att skada skogsbruket också hota delar av den biologiska mångfalden enligt Skogsstyrelsens experter.
Det är älgarna som vållar skador på tallarna.
Foto: Scanpix
Årets inventering visar att i genomsnitt 7,5 procent av de yngre tallstammarna under det senaste året har blivit betade av älg. Totalt har 421 900 hektar inventerats i Bälinge, Östervåla, Tierp och Östhammar.
Den betning som räknas som skada i detta sammanhang är sådana skador som påverkar virkesvärdet negativt.
- Men det kan också finnas en risk att det hårda betestrycket indirekt hotar delar av den biologiska mångfalden. Detta genom att asp, rönn och sälg kan få svårt att växa upp och bli gamla träd, uppger Kjell Hedlund, skogskonsulent på Skogsstyrelsens Uppsaladistrikt.
Träden som hotas ska så småningom fungera som boplats åt hotade fåglar, skalbaggar och som växtplats för lavar och mossor. Därför berörs den biologiska mångfalden av ett ökat betestryck.
- Det är sällan man hittar uppvuxna sälgar, rönnar med mera i dessa skogar numera. Även älgen förlorar på att betet inte räcker till, därför är det viktigt att jägarna uppfyller sina kvoter och håller rätt nivå på älgstammen, säger Kjell Hedlund.
För att komma tillrätta med problemet tycker han att jägare, markägare och skogssektor ska samarbeta genom exempelvis fler objektiva inventeringar.
- Dessa inventeringar bör samordnas inom samma arealer och kan exempelvis visa älgtillgång, fodertillgång och mängd betesskador, säger Kjell Hedlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!