Vintermarknad som gör skäl för namnet

– Kallt? Det ska det väl vara på en vintermarknad. Åk till Jokkmokk så får du se.

Delikatesser har sin givna plats på marknaden.

Delikatesser har sin givna plats på marknaden.

Foto:

Uppsala2015-02-03 12:54

Uppsalabon Kent Markusson har rötterna i Västerbotten och tycker inte att det är anmärkningsvärt kyligt på Vaksala torg denna tisdagsförmiddag. Distingsmarknaden pågår för fullt, men de flesta knallar och besökare är överens om att nordanvinden och snöyran bidrar till att den riktiga marknadsträngseln inte vill infinna sig.

Kent Markusson har en nyinköpt bit parmesanost i påsen och är nu på jakt efter Vindelrökt skinka, en västerbottnisk specialitet som han brukar hitta på Distingsmarknaden. Innan han skyndar i väg berättar han att han varit med om 48 minusgrader och att vädret i Uppsala just nu inte är mycket att orda om.

Sophie Hovberg bor i närheten av Vaksala torg och har kilat ned för att köpa korv. I munnen har hon en nygräddad munk.

– Jag tycker att det är kul att marknaden ordnas, att det händer något mitt i vintern, säger hon.

Även knallarna är positiva trots att affärerna går si så där. Dalkarlen Kent Torrvångs säljer mattor från Rättvik. I väntan på kunder förvandlar han ett par mindre snöhögar till vackra dalahästar med hjälp av en spade.

– Det är jag och min mor som åker runt på marknader. Vi står på andra ben också, men marknaderna är viktiga för oss, berättar han.

Knallen Tomas, med tydlig småländsk accent, berättar att han åkt runt på marknader i 30 år. I vanliga fall saluför han plastpåsar, men nu hjälper han en kompis att sälja delikatesser av allehanda slag.

– Det är riktigt kul att åka runt på marknader. Det är ett speciellt yrke, säger han och tar betalt för två burkar honung – 100 kronor jämnt.

Ingen av dem som UNT:s utsände talar med tycker att det vore en bra idé att göra som bandyn – flytta verksamheten inomhus.

– Nej, det vore inte samma sak, blir det entydiga svaret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om