Vintermums

Slalombacke i glass, hockeypuck i lakrits eller snöbollar i choklad. Älskar du vintern så mycket att du vill äta upp den? Nu har du chansen!

Illustration: Mati Lepp

Illustration: Mati Lepp

Foto:

Uppsala2009-02-22 07:00
Smaskig slalombacke

Du behöver:
vaniljglass
tutti frutti-strössel
chokladsås på tub
non stop-godis

Gör så här:
Skeda upp glass och bygg en backe på ett stort fat. Sätt ut strössel som slalomkäppar. Placera ut en nonstop i banan (som åkare) och många nonstop vid målet (som publik). Gör ett spår efter åkaren med chokladsås. Servera med strösslet och chokladsåsen som blir kvar.
Tips: Om den smaskiga slalombacken är en födelsedagstårta kan man använd ljus som käppar i stället för strössel.

Läcker längdtårta

Du behöver:
2 tårtbottnar
sylt eller annan fyllning
vispad grädde
kiwi, gröna vindruvor eller gröna godisar

Gör så här:
Ta en tårtbotten och lägg på ett fat. Bre på fyllningen. Lägg den andra tårtbotten ovanpå. Bre på vispad grädde runt hela. Gör skidspår i grädden med pek- och långfingret över hela tårtan. Spåren kan svänga eller vara raka, välj själv.
Skär bort skalet på kiwin och skiva den på längden. Skär ut granar eller bara avlånga gröna pinnar. Ställ ut kiwiträden, vindruvorna eller godiset längs med spåren som skog.
Tips: Vill du kan du även sätta ut olika godisbitar (till exempel skumnallar) som åkare och publik.

Härliga hockeypuckar

Du behöver:
färdig rulltårta
vispad grädde
lakritsströssel

Gör så här:
Skiva rulltårtan i lagom tjocka puckar och lägg upp på fat. Bre vispad grädde över varje puck, även på sidorna. Strö över strössel så att hela pucken blir svart.
Tips: Tycker du inte om lakrits kan du använda annat strössel. Då blir pucken inte svart, men huvudsaken är ju att det blir gott!

Söta snöbollar
(Receptet räcker till cirka 25 bollar)

Du behöver:
100 gram smör
1 deciliter strösocker
1 matsked vaniljsocker
3 matskedar kakao
3 deciliter havregryn
3 matskedar vatten
200-250 gram vit blockchoklad

Gör så här:
Knåda ihop smör, socker, vaniljsocker, kakao, havregryn och vatten. Blanda ordentligt. Forma bollar.
Smält blockchokladen i mikro eller med vattenbad, fråga en vuxen så att det blir rätt. (Bränd choklad är superäckligt)
Rulla försiktigt bollarna i den smälta chokladen. Använd två gafflar. Lägg på fat. Låt svalna i kylen. Om du vill kan du sedan bygga en snölykta av bollarna på fatet. Ser festligt ut!
Tips: Har du ingen vit blockchoklad kan du rulla bollarna i florsocker. Det är också vitt. Och gott!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om