Det visar preliminära resultat från en studie bland kvinnor i åldrarna 30 till 60 år som deltagit i den gynekologiska hälsokontrollen i Uppsala län.
– Detta är ett mycket lovande resultat. Vi hade visserligen väntat oss att fler fall av allvarliga förstadier till livmoderhalscancer skulle upptäckas med vår modell för provtagning och analys, men att ökningen skulle bli så här stor var en överraskning, säger professor Ulf Gyllensten vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet.
I studien, som görs i nära samarbete med professor Matts Olovsson vid Akademiska sjukhuset, har kvinnor som kallats till cellprovtagning fördelats på två grupper.
I den ena gruppen kallades kvinnorna till den vanliga gynekologiska hälsokontrollen för att på vårdcentralen lämna cellprover från livmoderhalsen slemhinna, vilka sedan undersöktes för misstänkta cellförändringar.
Kvinnorna i den andra gruppen fick i stället ett testpaket hemskickat för att ta prover på sig själva och skicka för analys av det virus, HPV, som orsakar livmoderhalscancer.
– HPV-infektioner läker oftast ut av sig själva. Enligt vår modell är det först om två prover tagna med tre till sex månaders mellanrum bägge visar på infektion med HPV som kvinnan kallas till en gynekologisk undersökning, säger Ulf Gyllensten.
Forskarnas preliminära analys har gjorts på kvinnor i åldrarna 30 till 50 år under de första två åren av den treåriga studien.
Nära fyra procent av kvinnorna som gjorde hemtestet var HPV-infekterade vid båda testtillfällena och kallades till en gynekologisk undersökning. Där togs vävnadsprover från livmodertappen för att undersöka om de hade allvarliga cellförändringar, som kallas för CIN2 och är ett förstadium till livmoderhalscancer.
– Vi hade förväntat oss att bland kvinnorna som tog prov för HPV-test hitta drygt 25 procent fler fall av CIN 2, men i stället hittade vi mer än dubbelt så många fall av allvarliga cellförändringar hos dem jämfört med i gruppen som lämnade cellprover på vårdcentralen. Detta är preliminära resultat, men det är inte troligt att den positiva bilden av HPV-testning kommer att ändras när vi har slutfört analysen av alla tre studieåren, säger Ulf Gyllensten.
Socialstyrelsen rekommenderar att från och med nästa år alla kvinnor i åldern 30 till 60 år erbjuds HPV-testning i den gynekologiska hälsokontrollen, men enligt en annorlunda modell än den som prövats i Uppsala. I stället för ett hemtest tänker sig Socialstyrelsen att kvinnorna lämnar ett cellprov på vårdcentralen som, om det innehåller HPV-virus, undersöks närmare för cellförändringar.
– Vi tror dock att vår modell, med ett upprepat HPV-prov efter några månader, kan upptäcka fler allvarliga förstadier till livmoderhalscancer som behöver behandlas, och därmed reducera antalet antalet fall av denna cancerform och i slutänden rädda fler kvinnoliv, säger Ulf Gyllensten.
Men blir det inte ovanligt dyrt att genomföra denna nya modell med laboratorieanalyser av virusprover som kvinnorna själva tagit i hemmet?
– Enligt vår preliminära kostnadskalkyl skulle en övergång från cellprovtagning till HPV-test inte fördyra verksamheten, snarare tvärtom. Eftersom HPV-test leder till färre fall av livmoderhalscancer skulle också betydande vinster göras i form av sänkta behandlingskostnader för denna cancerform, säger Ulf Gyllensten.