Vitamintillskott inget extra cancerskydd

Ett dagligt extra tillskott av vitaminer eller andra så kallade antioxidantia skyddar inte mot cancer. Tvärtom är det möjligt att en del av tillskotten till och med ökar risken för att insjukna och dö i cancer.

Uppsala2004-09-30 23:59
Det visar resultaten av en så kallad metaanalys av 14 prövningar av tillskott av antioxidantia för att förebygga cancer, som i morgon lördag publiceras i den ledande medicinska tidskriften The Lancet.
"Vi kunde inte finns några belägg för att tillskott av antioxidantia kan förebygga cancer i matsmältningsorganen. Tvärtom förefaller tillskotten att öka dödligheten", skriver forskarna.

Cancerfallen blev inte lägre
De 14 prövningarna som deras analys bygger på omfattar drygt 170 000 kvinnor och män. Alla prövningarna har haft en försöksgrupp, som dagligen fått tillskott av en eller flera antioxidantia, och en kontrollgrupp som i stället fått overksamma placebotabletter.
Antagandet när prövningarna startade var att tillskott av antioxidantia, genom att oskadliggöra cellskadande så kallade fria syreradikaler i kroppen, skulle förebygga uppkomsten av cancer.
Men så är inte fallet, enligt den nya metaanalysen. Andelen fall av cancer i
tjocktarmen eller ändtarmen, matstrupen, levern eller bukspottkörteln blev inte lägre bland kvinnorna och männen som dagligen tog tillskott av ett eller flera antioxidantia — till exempel betakaroten A-, C- eller E-vitamin — än bland dem som fick placebotabletter.
I stället visade en analys av de sju prövningar som enligt forskargruppen höll högst vetenskaplig kvalitet att dödligheten var cirka sex procent högre bland dem som fick tillskott av antioxidantia än bland personerna i kontrollgrupperna.
Den ökad dödligheten sågs bland dem som tog betakaroten i kombination med vitamin A eller vitamin E.

Selen - ett undantag
Den enda antioxidanten som tycktes ge ett skydd mot cancer var selen. Enligt forskarna var dock den vetenskapliga kvaliteten inte särskilt hög på de fyra prövningar som påvisade en skyddseffekt mot cancer av selen.
Samtidigt som forskarna vill att deras metaanalys ska vara en tankeställare för dem som dagligen äter vitamintillskott betonar de att deras resultat inte ska tolkas som att även frukt och grönsaker saknar skyddseffekter och till och med kan vara skadliga.
"Frukt och grönsaker innehåller i allmänhet säkra nivåer av vitaminer. De höga nivåerna av antioxidantia i kosttillskotten kan däremot vara skadliga", skriver de.
De påpekar också att frukt och grönsaker, till skillnad från kosttillskotten, även innehåller fibrer, så kallade fytokemikalier och andra ämnen som skulle kunna motverka uppkomsten av cancer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om