En person från Uppsala kommuns miljöförvaltning skickades ner till ån för att kontrollera skummet på fredagsmorgonen.
– Har skummet ingen konstigt lukt eller konstigt så tas inga prover, säger Eriq Agelii, kommunikatör, Uppsala kommun.
I stället tog sig miljöinspektören en ordentlig titt på skummet och blev lugn.
– Det är inga kemikalier som orsakat skummet utan det har naturliga orsaker. Det brukar bli sånt här skum när det är höga flöden och turbulent i ån. Nu har det ju regnat mycket. Det händer i många vattendrag, säger Eriq Agelii.
Det är alltså material från naturen som orsakat skumbildningen. Likadant var det i januari 2018; då Fyrisån också var full av skum.
– Skummet består av humuspartiklar, alltså organiskt material såsom nedbrutna kvistar och löv. Jord helt enkelt. Humuspartiklar gör i vanliga fall att vattnet blir lite brunt, men när det har regnat mycket och det blir fart på vattnet kommer det in luft i vattnet och då bildas det här gulbrunvita skummet, sade då Zahrah Lifvendahl, som är vd för Fyrisåns vattenförbund samt vattenstrateg på Uppsala kommun.
Två år tidigare i september år 2016 skummade också Fyrisån men den gången var det ett utsläpp från GE Healthcare på grund av att ett brandlarm hade utlösts. Det visade sig vara ett falsklarm men sprinklersystemet hann spruta ut mängder med skum som bland annat letade sig ut i Fyrisån.
– Inom 14 minuter var brandkåren på plats och de kunde snabbt konstatera att det inte var någon brand och sprinklerna stängdes av, sade då Bo Lundström, GE Healthcare i Uppsala.
Skummet var miljögodkänt och utgjorde ingen fara, enligt Bo Lundström.