I oktober 2017 mördades en 22-årig man vid sjön Lafsen nära Vattholma. Två personer är åtalade för mord och en person för medhjälp till mord.

Utredningen visar att offret avled till följd av våld och att kroppen sedan begravdes i vattnet. Liket hade lindats in i plastsäckar och kilovis med sand hade använts som sänke.

I flera månader låg kroppen kvar i sjön men av polisförhören framgår att de inblandade blev alltmer oroliga för att den skulle flyta upp till ytan.

De utpekade gärningsmännen har berättat att de var ute och tittade vid sjön för att förvissa sig om att det inte syntes några spår av liket. En av dem har uppgett att han var där så ofta som varje vecka.

När isen på Lafsen smälte våren 2018 stegrades farhågorna och stämningen blev panikartad. En av männen ska ha varit så skärrad att han varken kunde sova eller arbeta.

Av utredningen framgår att de tre åtalade personerna hade en rad möten där de diskuterade vad som skulle göras. Beslutet blev att köpa en dykardräkt för att söka efter kroppen som sedan skulle eldas upp i en tunna vid stranden.

"Vi träffades där innan och snackade om att någonting måste ske för att alla mådde jävligt dåligt över det och sen föreslogs det som jag sa innan att man skulle elda upp han", har en av de åtalade sagt i förhör.

En i trion uppger att han mot sina protester utsågs av de båda andra till dykare. Man inhandlade en våtdräkt som den utsedde dykaren enligt egen uppgift fick prova för att se om den passade.

Planerna ska ha varit mycket nära förestående att sättas i verket då ett par privatpersoner i maj 2018 upptäckte något som låg och flöt i Lafsen. De fynd som gjordes i form av tejp och rep på den upphittade kroppen bidrog till att de nu åtalade personerna kunde spåras upp.

De tre misstänkta har medgett att de varit på platsen när mordet skedde men skyller på varandra när det gäller vem som ska ha dödat 22-åringen.

I fråga om dykplanerna har de även i den delen gett delvis olika versioner. En misstänkt hävdar att han köpte in dykardräkten för att tjäna pengar och att det inte alls fanns några planer på att använda den vid Lafsen.

Ett vittne i målet har dock sagt till polisen att hon fått planerna på dykning och undanröjandet av kroppen berättade för sig i detalj från en av de åtalade.

LÄS MER: En av de åtalade bekände mordet för sin flickvän.

LÄS MER: Så arbetade polisen för att lösa Lafsenmordet.