Kammaråklagare Elin Blank presenterade i tingsrättens säkerhetssal misstankarna mot de tre åtalade. Enligt Blank var det ett utpressningsförsök som var motivet till mordet på mannen som hittades död vid Lafsenbadet i maj förra året.

Hon beskrev hur de tre misstänkta stämde träff med den då 22-årige mannen för att handgripligen "tala honom till rätta". Alla de inblandade ska ha varit förberedda på bråk och ett par batonger fanns med vid badplatsen.

Före mordet ska de åtalade också ha skaffat både plastsäckar, rep och tejp samt en gummibåt, som fanns på platsen. Mötet ska dock ha urartat och slutat med att 22-åringen utsatts för kraftigt våld som ledde till att han avled genom förblödning.

Artikelbild

| På stranden vid Lafsenbadet ska mannen ha dött efter att ha utsatts för kraftigt våld. Försvarsadvokater och rättens ledamöter fick en visning av brottsplatsen på fredagen.

Den svårt sargade kroppen hittades sju månader efter mordet, inpackad i plastsäckar. I rätten visade Elin Blank starka bilder av hur kroppen såg ut när den hittades. En av åhörarna reagerade så häftigt att han hastigt lämnade lokalen.

Två av de åtalade. 25-åringen och 26-åringen, har gett en berättelse av händelserna som delvis stämmer med åklagarens, även om de förnekar att de har något med mordet att göra.

Johan Mellgren, 28-åringens försvarare, ger dock en helt annan bild. Enligt honom har det inte förekommit varken någon konflikt eller något utpressningsförsök mot hans klient.

– Det är väldigt knepigt för domstolen. Det finns inget annat som pekar ut min klient som skyldig än berättelser från andra medåtalade, och de har egna intressen i målet, säger Johan Mellgren.

Artikelbild

| Åklagare Elin Blank berättade var mordet ska ha begåtts.

Enligt honom var det i stället 25-åringen, som nu endast åtalats för medhjälp, som delat ut de dödande knivhuggen mot mordoffret.

Elin Blank säger att det inte var några överraskningar som presenterades när parterna lade fram sina sakframställningar.

Artikelbild

– Jag vill inte föregripa den övriga bevisningen som kommer att presenteras, och inget är självklart. Men jag tror att det kommer att visa sig tydligt att berättelserna som presenteras är mer eller mindre trovärdiga, säger hon.

Tingsrätten besökte under fredagseftermiddagen också badplatsen, för att domare och nämndemän ska få en uppfattning av hur det ser ut vid mordplatsen. Elin Blank pekade ut ett snårigt skogsparti intill parkeringen, där en av de åtalade ska ha hållit vakt, och en stor sten intill själva badplatsen där de åtalade ska ha packat in kroppen i plastsäckar för att sedan bogsera ut den med gummibåten och dumpa den i sjön.

Artikelbild

Rättegången fortsätter på måndag.