Åtalas för knarkcentral i Uppsalabostäder

Två Uppsalabor åtalas för att ha hanterat och sålt stora mängder narkotika på en dold nätsida.

Ett parti narkotikaklassade tabletter som hittades vid polisens husrannsakningar.

Ett parti narkotikaklassade tabletter som hittades vid polisens husrannsakningar.

Foto: Polisen

Uppsala2019-11-14 11:38

Männen, en 24-åring och en 32-åring, greps i början av maj vid ett samlat polistillslag och har sedan dess suttit häktade medan utredningen gått vidare. Nu åtalas båda för grovt narkotikabrott. Vid tillslaget mot två lägenheter i Uppsala beslagtogs nästan sju kilo amfetamin och tio kilo cannabis samt 42 000 narkotikaklassade tabletter. Enligt åtalet har männen förvärvat, förvarat och förpackat narkotikan.

Narkotika har enligt åtalet sålts via en plattform på det så kallade darknet, där handeln kan ske utan insyn. Drogerna har enligt åtalet distribuerats från de två lägenheterna – i Svartbäcken och Gottsunda – som den ene mannen misstänks ha stått bakom. Båda männen har enligt åtalet transporterat narkotikan till bostäderna.

De misstänks också ha postat kuvert med narkotika till köpare vid minst 851 tillfällen. Narkotikahanteringen och försäljningen har enligt åtalet pågått från vintern 2018 fram till dess männen greps i våras. Enligt åklagaren har verksamheten varit av yrkesmässig omfattning. Fler personer misstänks ha varit inblandade. 

– Min uppfattning är att de här personerna inte är de enda som deltagit i verksamheten, säger kammaråklagare Charlotta Stege Unger.

Pågår någon förundersökning mot fler misstänkta?

–  Det kan jag inte svara på.

Båda männen har i polisförhören nekat till misstankarna om grovt narkotikabrott:

–  Min klient har inte deltagit i någon beställningsverksamhet. Han har skrivit adresser på kuvert och någon gång postat, efter tydliga anvisningar från andra personer, säger advokat Magnus Isaksson, som försvarar en av de åtalade männen.

Bland åklagarens bevis finns iakttagelser av polisens spanare som sett när männen besökt lägenheterna och postat brev på olika postlådor. Hemliga kameror har använts i ett av de aktuella bostadshusen. Fingeravtryck och dna från den ene mannen har enligt åtalet säkrats på ett narkotikabeslag samt på en vakuummaskin som enligt utredarna använts för att packa narkotika. Polisen har också beställt narkotika på hemsidan för att skaffa bevis. 

Samtidigt åtalas fem män i olika delar av landet som misstänks ha beställt narkotika från den aktuella hemsidan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!