"Att vara akut psykiskt sjuk är inget brott"

I dag hanterar polisen ärenden som rör självmord eller självmordsförsök. Enligt organisationen SPES borde man istället införa så kallade psykatriambulanser.

Ambulansbil ur PAM-enheten. 
"Våra ärenden handlar oftast om personer som påbörjat självmordsförsök, eller personer som uttryckt självmordstankar till anhöriga", säger Mattias Gustafsson-Karlsson.

Ambulansbil ur PAM-enheten. "Våra ärenden handlar oftast om personer som påbörjat självmordsförsök, eller personer som uttryckt självmordstankar till anhöriga", säger Mattias Gustafsson-Karlsson.

Foto: Annika Bremer

Uppsala kommun2019-11-15 07:15

– Det är inte humant att bli hämtad av polis vid ett akut psykiskt sjukdomstillstånd. Personen som är sjuk drabbas, familjen drabbas och det skickar fel signaler till grannar. Att vara akut psykiskt sjuk är inget brott, säger Elisabeth Lindström, ordförande för SPES (SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd) i Uppsala.

I Stockholms län har man redan använt sig av psykiatriambulans (PAM) sedan 2015. Enligt Mattias Gustafsson-Karlsson, sjuksköterska och samordnare för PAM-enheten hos Norra Stockholms Psykiatri, har det fallit väl ut:

– Patienterna får en direkt kontakt med psykiatrin och de får en mer rättvis bedömning och insats, säger han.

PAM-enheten i Stockholm har en ambulansbil bemannad med specialistsjuksköterskor i psykiatrisk vård. Den täcker hela länet och ambulansen är i bruk mellan 14-02. Ärendena kommer in via SOS alarm och fungerar i stort sett som för en vanlig ambulans. I snitt hanterar de cirka sju ärenden per dygn och 200 per månad.

Enligt Elisabeth Lindström finns det bara fördelar med en psykiatriambulans, även om hon tycker att polisen gör ett bra jobb. Patienter kan få hjälp direkt och personalen har möjlighet att direkt få tillgång till personens journal.

– Akut psykisk sjukdom är dödlig sjukdom. Det är lika farligt som att drabbas av en hjärtinfarkt. Därför måste personer som drabbas få den professionella vård de behöver, på ett humant sätt som inte är stigmatiserande, säger Elisabeth Lindström.

Karta: Uppsala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!