Enligt en summering som UNT gjort har polisen larmats åtta gånger om skottlossningar utomhus i Uppsala under 2018, inräknat de båda skjutningar som inträffade i Gränby den gångna helgen.

Ingen person har dött vid dessa händelser men flera har skadats. I några fall har misstänkta kunnat gripas, men hittills har bara någon enstaka utredning resulterat i fällande dom.

Här är de skjutningar som inträffat i Uppsala under 2018:

12 augusti. Polisen larmades om skottlossning vid Bruno Liljeforsgatan i Gränby natten mot söndagen. Skott ska ha avlossats mot flera personer, dock utan att någon skadats.

Fyra misstänkta greps av polisen.

11 augusti. Polisen larmades om skottlossning vid Almqvistgatan i Gränby. En man i 20-årsåldern fördes till sjukhus med skottskador. Mannen hävdade att skjutningen inte ägt rum vid Almqvistgatan utan på någon annan plats. Fortfarande är det oklart vad som hänt.

7 juni. En skottskadad man hittades utomhus på Kvarnbacksgatan i Kvarn­gärdet. En man i 60-årsåldern anhölls. Den skjutne var ostraffad och hade ingen känd koppling till den misstänkte skytten. Polisen misstänkte att skytten tagit fel på person.

30 maj. Skottlossning på Väktargatan nära en förskola där det fanns barn. En närboende fick en kula genom köksfönstret. Två personer skadades och fördes till sjukhus. En man greps för mordförsök.

24april. En person fördes till sjukhus efter skottlossning på Bandstolsvägen. Polisen grep tre personer.

22 april. Efter larm om skottlossning påträffades en bil med kulhål. Inga personskador.

27 mars. Två skotthål uppstod i ett skyltfönster när en butik vid Bruno Liljeforsgatan besköts. Ingen person skadades.

11 januari. Två män skottskadades på en pizzeria i Flogsta. En 19-åring dömdes till nio års fängelse.

När mindre än åtta månader av 2018 passerat har det alltså skjutits vid åtta tillfällen i Uppsala. Det kan jämföras med de tio fall som inträffade under hela 2017.

Ser man till länet som helhet skedde det under 2017 fler ­skjutningar i Uppsala län än i Stockholm och Göteborg, ställt i relation till antalet invånare.

Räknat per capita hade polisområde Skåne, i praktiken Malmö, flest anmälningar om skjutningar i landet under 2017, med 8,7 ärenden per 100 000 invånare. Näst värst i statistiken var Uppsala län med 5,7 fall per 100 000 invånare.

Företrädare för Uppsalapolisen har förklarat den höga siffran för Uppsala län med insatserna mot narkotikahandeln. Enligt polisen har narkotikabeslagen skapat skulder i kriminella kretsar. När ett knarkparti gått förlorat har den drabbade langaren krävts på pengar av en leverantör högre upp i kedjan, vilket kan ha slutat med skjutningar.

Men kriminologen Sven Granath, som intervjuats av tidningen, tror att våldet med skjutvapen snarare beror på den stora vapentillgången och de illegala ekonomiernas kraftiga tillväxt.

Vid årsskiftet skärptes vapenlagarna. Minimistraffet för grovt vapenbrott höjdes från ett till två års fängelse. Maxstraffet utökades från fyra till fem år i fängelse.