Avgörandet om islamiskt center skjuts upp

Den uppmärksammande frågan om bygglov för det islamiska centret i Stenhagen lever vidare. Det står klart efter byggnadsnämndens sammanträde.

Anders A Aronsson (L), Simon Alm (SD) och Ylva Stadell (S) lär får diskutera det islamiska centret i minst en månad till.

Anders A Aronsson (L), Simon Alm (SD) och Ylva Stadell (S) lär får diskutera det islamiska centret i minst en månad till.

Foto: UNT arkiv/Fredrik Swartling/Staffan Claesson/Niklas Skeri

Uppsala kommun2019-09-19 17:48

Dawastiftelsens planer på ett islamiskt center i Stenhagen väckte redan 2013 protester. Men först under torsdagen, efter en tid av intensiv debatt, var det så dags för byggnadsnämnden att avgöra frågan. 

Men kort före mötet inkom nya uppgifter om byggnadens höjd, som nu sänks något, och antalet parkeringsplatser, som ökas. Därför kunde inte nämnden ta beslut om bygglovet. I stället skjuts den frågan upp till nästa möte.

Men principfrågan om detaljplanen, där nämnden varit splittrad, fick ett avgörande. S, V, MP och L klubbade att detaljplanen inte upphävs, trots att planens så kallade genomförandetid gick ut 2018.

– När detaljplanen nu gäller är bygglovbeslutet inte svårt att ta. Så det här är i princip avgjort, säger Anders A Aronsson (L), förste vice ordförande i nämnden.

Att följa en detaljplan där genomförandetiden har passerats är inget ovanligt alls, påpekar han.

– Och vi har inte sett några skäl för att riva upp planen, säger han.

Sådana skäl tyckte sig M, KD, C och SD se. En besviken Therez Almerfors (M) säger att hon och hennes parti nu söker nya vägar för att visa att man "sätter Uppsalabornas säkerhet först". Att bygglovet skjuts fram öppnar en ny möjlighet. 

– Vi får tid att utreda konsekvenserna av ett center i Stenhagen och vilken beredskap kommunen behöver ha, just vad experten Magnus Ranstorp efterlyste i en UNT-intervju. 

Eftersom dörren nu stängts i frågan om detaljplanen kommer M driva det på kommunstyrelsenivå, meddelar Therez Almerfors.

SD:s ledamot Peter Bytar vill inte svara på frågor när UNT ringer. I stället hänvisar han till kommunalrådet Simon Alm, som inte tror att frågan i praktiken är avgjord. Simon Alm tror sig nämligen veta att S "har en inre konflikt med sin väljarbas".

 – Nu kan vi kampanja i 30 dagar till. Samtidigt är S pressade och stressade. Jag tror att saker kan ändras på nästa möte, säger Simon Alm.

Nämndens ordförande Ylva Stadell (S) säger att hon ser och hör Stenhagenbornas oro.
– Det har framkommit alarmerande uppgifter om verksamheten, men det är inget vi kan ta hänsyn till i byggnadsnämnden.

Men vad tänker du runt exempelvis jämställdhetsaspekten i den här byggnaden och verksamheten?
–Det är inte upp till mig att recensera verksamheten, säger Ylva Stadell.

Har ni en konflikt med er väljarbas?

– Nej, det tror jag inte. Vi står upp för det vi tror på och är emot all form av extremism. Men det bekämpas inte i ett bygglovsskede.

Här är det tänkt att det islamiska centret ska ligga, intill Sankta Maria kyrka i Stenhagen.
Här är det tänkt att det islamiska centret ska ligga, intill Sankta Maria kyrka i Stenhagen.
Karta: Här ska det islamiska centret ligga
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!