Dödsolyckan inträffade förra vintern på parkeringsplatsen utanför en butik i Valsätra. En 84-årig kvinna blev påbackad när hon skulle passera bakom snöröjningsfordonet. Hon skadades så illa att hon avled. Föraren åtalades för att ha orsakat kvinnans död, men friades av Uppsala tingsrätt i höstas.

Domen överklagades till Svea hovrätt som nu fäller traktorföraren för vållande till annans död. Enligt hovrätten agerade föraren oaktsamt och bär ansvaret för de skador som ledde till att kvinnan avled. Att hennes ålder och bräckliga hälsa i viss mån kan ha bidragit till den olyckliga utgången påverkar inte domstolens bedömning av förarens ansvar.

Mannen som körde traktorn har hela tiden nekat till brott. Det nio ton tunga fordonet ägdes av Uppsala kommuns fastighetsaktiebolag och hade enligt föraren flera brister som han påpekat för arbetsledningen. En teknisk utredning visade bland annat att varningsljudet för backande fordon var urkopplat och att bromsljusen inte fungerade. Föraren har lång yrkeserfarenhet. Ett vittne till dödsolyckan berättade i rätten att han körde försiktigt under snöröjningsarbetet.

Den friande domen i tingsrätten var inte enig. Rättens ordförande och en nämndeman ansåg att mannen agerat oaktsamt bland annat genom att ha kört fordonet trots den urkopplade backvarnaren och andra brister. Backspeglarna var dessutom inte inställda så att föraren hade full sikt bakåt. Hovrätten delar deras uppfattning och slår fast att föraren haft ett eget ansvar för fordonets trafiksäkerhet och medvetet valt att köra med backvarnaren urkopplad. Han döms nu till villkorlig dom och 80 dagsböter. Hovrättens dom är enhällig.