Den 28 maj kommer bärgningen av Skeppet att återupptas. Arbetet beräknas att ta tre veckor och det kommer att behöva vara en del avspärrningar runt platsen, men innan Skeppet faktiskt kan tas upp kommer det att behövas en till två veckor till förarbete.

– Avspärrningarna är till för att ingen ska bli skadad och kommer se ut på samma sätt som förra gången. Förabetet gör vi för att stärka upp väggarna och säkra båten samt gå igenom dess svagheter inför att vi ska lyfte upp båten. Vi lyfter preliminärt upp båten den 5 eller 7 juni, vi har redan nu sett till så att det inte är några andra större båtar i närheten då, säger Peter Högosta, projektledare på Relita som är företaget som är anlitat att bärga Skeppet.

Förra gången som Skeppet skulle bärgas blev trycket från vattnet för stort.

Artikelbild

| Resturangbåten Skeppet har rört upp många känslor för Uppsalaborna.

– Det var en vägg som vi inte visste fanns, som imploderade av trycket när vi skulle försöka ta upp båten och fönster gick sönder. Vi kunde inte förutse att väggen skulle impodera. Nu är det mindre vatten och flödet av vattnet inte är lika starkt, säger Peter Högosta.

Båten kommer att vara säkrad både på land och i vattnet och kommer även vara kontrollerad av dykare som kommer vara i vattnet under den första veckan av arbetet.

– Vi kommer att jobba metodiskt och allt kommer vara säkrat i flera olika punkter, säger Peter Högosta.

Han kan inte uttala sig om vad det kostar att bärga båten och vad extrakostnaderna blir för de olika försöken. Tidigare har det nämnts att det rör sig om miljonbelopp.

– Det kommer att gå bra, vi vet att båten inte kommer att knäckas trots att den är gammal, säger Peter Högosta.