Ett 48-timmars programmeringsmaraton kröntes på söndagens upplopp med ett pitchevent på Scandic Hotel Gillet, där deltagarna fick presentera sin idé.

Tre av deltagarna i OpenHack Uppsala 2017 var Mohamad AlsioufiAbdul Rahman Khankan och Abdullah Hylamia från Syrien, som studerar datavetenskap, två av dem på mastersnivå vid Uppsala universitet.

De har skapat en plattform som hjälper krigsdrabbade i flyktingläger att skaffa sig en egen försörjning.

– Ända sedan kriget startade i Syrien har vi frågat oss själva vad vi kan göra för att hjälpa Syriens folk. Vi kom fram till att vi kan ge av vår programmeringskunskap och vår tid, säger Mohamad Alsioufi.

Det hela går ut på att bygga en webbaserad utbildning där deltagarna lär sig bli egenföretagare. Därefter erbjuds workshops som en förberedelse för arbetslivet. I steg tre har deltagarna kommit så långt att de kan börja erbjuda sina tjänster utanför flyktinglägret.

– Vi bygger en plattform men sen väntar den största utmaningen, att få sponsorer och inleda samarbeten. Helst vill vi att UNHCR nappar och jobbar med det här på plats, till exempel i flyktingläger i Turkiet som har tillgång till elektricitet, säger Mohamad Alsioufi.

Temat för årets hackathon var "jobtech" och hur man med tekniska lösningar skapar en mer inkluderande och tillgänglig arbetsmarknad utan diskriminering.

Under söndagseftermiddagen utsågs de bästa bidragen av en jury. Evenemanget arrangerades av Ingenjörer utan gränser, som består av personer verksamma vid Uppsala universitet.