På onsdagskvällen larmades polisen till Stålgatan i Uppsala, där förbipasserande noterat en "misstänkt bil", enligt Uppsalapolisen. När polisen kom dit för kontroll så upptäcker de fem personer, samtliga män, som är i färd med att lägga ner föremål i brevlådor.

- Det rör sig om falska fakturor som dessa personer har lagt i brevlådorna, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Lisa Sannervik vill inte svara på om det är någon bedrägeriliga som nu gripits i Uppsala, eller om de är kända av polisen sedan tidigare.  Men hon säger:

- Männen är misstänkta för att ha postat falska fakturor till olika företag runt om i världen.

Hur stora belopp männen eventuellt kan ha lurat till sig finns det inga uppgifter om i nuläget, enligt Lisa Sannervik.

Hur ska man göra om man tror sig ha fått hem en falsk faktura?

- I det här fallet är det främst företag som man försökt lura, inte privatpersoner.

- Det du måste göra är att fundera över om du verkligen har beställt de varor som står på fakuran. Har du inte gjort det så ska du bestrida fakturan. Misstänker du att det är ett brott så anmäler du förstås till polisen.

Som företagare bör man vara vaksam så att vissa bluff-fakturor inte bara "slinker igenom", varnar Lisa Sannervik.

- Vissa erbjudanden kan till exempel se ut som fakturor, eftersom att texten där det framgår att det är just ett erbjudande brukar stå med väldigt finstil text. Fundera på om detta verkligen är något som företaget ska betala, säger hon.

Jobbar ni mycket med den här typen av bedrägeriförsök?

- Det här är väldigt vanligt. Bluff-fakturor där man hoppas att folk ska betala, och olika former av bedrägerier på internet förekommer hela tiden.

De fem männen som greps misstänkta för grovt bedrägeriförsök, anhölls efter förhör.