–Det är ju de första veckorna av graviditeten man är orolig över, säger Erika Stenberg.
I 40 veckor har Erika Stenberg sett magen växa. Nu sitter hon i väntrummet på Samariterhemmet och ska kolla blodtrycket en sista gång för i morgon är det dags att föda barn för första gången. Hon planerar att få sig en god nattsömn som en sista förberedelse.
– Jag har varit mån om min sömn för att jag ska vara pigg och utvilad, det känns som att det är lättare att vara gravid då. Över huvudtaget är jag rätt lugn. Det var i början som man tänkte en del på om barnet var sjukt eller om man skulle få missfall, säger hon.

Erika Stenberg har aldrig reflekterat över hur hon ligger när hon sover. Och när hon får höra att sömn på vänstersida kan minska riskerna för att få ett dödfött barn blir hon både förvånad och fundersam.
–Jag tar allt med en nypa salt. Men det kan hända att jag nu ikväll kommer att tänka på det när jag ska sova, säger hon.
En annan som sitter i mottagningens väntrum är Sofia Hedberg som är i sjunde månaden. Även hon är tveksam till den nya forskningen.
– Det finns så många olika typer av rekommendationer och information att man måste sålla. Om de kan påvisa att det handlar om stora procentuella skillnader så kan jag absolut ta till mig det, säger hon.

Sofia Hedberg ska undersökas av barnmorskan Annika Reinisch som arbetat som barnmorska i över 30 år. Hon har inte har några planer på att prata om risken att få ett dödfött barn.
– Det finns ingen anledning till det. Vi delar ut information om plötslig spädbarnsdöd för där vet vi exempelvis att det spelar roll om de sover på rygg eller inte. Men vi vet ju ingenting om varför barn dör innan födseln.

Att det nu presenteras ny forskning tycker hon inte är tillräckligt för att börja föra ämnet på tal.
– Jag behöver läsa studien själv men du kan ju aldrig vara säker på hur du ligger när du sover. Man vänder ju sig under natten. Jag säger åt mina patienter att de inte ska sova på en sida för att då får de liggsår.

I stället tycker Annika Reinisch att det finns andra saker som blivande föräldrar bör vara vaksamma på.
– Det står så mycket på nätet nu för tiden i olika forum och på bloggar. Ofta är det föräldrar som har råkat ut för traumatiska upplevelser i samband med födseln och som därför vill prata av sig. Man kan lätt få en felaktig bild och bli stressad och oroad i onödan, säger hon.
I övrigt vill hon förmedla råd som är beprövade sedan länge.
– Håll dig borta från rökning och alkohol och läs den litteratur vi rekommenderar tills den går sönder!