Vid årsskiftet beslöt Skatteverket att upptaxera sex personer som Bengt Ågerup arbetat eller haft affärskontakter med. De sex personernas beskattningsbara inkomster höjs med sammanlagt 10 miljoner kronor efter påståenden om avancerade skattupplägg i samarbete med entreprenören från Uppsala.

Bland annat ska Bengt Ågerup ha fört över pengar till sina affärsbekanta och kallat det för lån. Men Skatteverket anser att det inte är lån utan oredovisade inkomster som ska beskattas.

LÄS MER: Bengt Ågerup i ny skattehärva

Artikelbild

Bengt Ågerup betecknar Skatteverkets upptaxeringar av hans affärsbekanta som "helt oriktiga".

– För det första har jag själv inte ägt något sedan 1997 utan mina tillgångar kontrolleras av en stiftelse i Holland.

– Dessutom handlar det hela om gåvor till personer som varit lojala mot mig och gåvor behöver man inte betala skatt på.

Bengt Ågerup säger att han i slutänden kommer att få rätt mot Skatteverket, men först väntar flera års processande.

En av Skatteverkets anklagelser riktas mot en 67-årig Uppsalabo vars bolag bokfört en aktiebetalning på 1,8 miljoner kronor från ett Ågerupbolag som lån. Mejlväxling mellan företrädare för Ågerup och 67-åringen påstås visa att det i själva verket handlat om en gåva, något de inblandade ska ha velat dölja.

67-åringen har upptaxerats för beloppet med motiveringen att mannen arbetat åt Ågerup och att beloppet utgör oredovisad lön.

– Det är svårt för mig att kommentera eftersom jag inte vet hur han bokfört det i sitt bolag. Men det rör sig om en mycket hederlig och framstående person som jag velat hjälpa, säger Bengt Ågerup om 67-åringen.

Här avbryter han intervjun och berättar att han befinner sig i en skidlift som han måste hoppa ur.

För ett år sedan fick Bengt Ågerup själv ett skattekrav på 1,4 miljarder kronor, det största belopp som fastställts av Skatteverkets utlandsenhet.

Enligt myndigheten har han undkommit skatt genom att placera cirka 3 miljarder kronor från försäljningen av Q-Med-aktier i en stiftelse på Bahamas.

Bengt Ågerup anser även i det fallet att Skatteverket gjort en missbedömning.