Tidningen når Bengt Ågerup på telefon i Schweiz där han är bosatt. Grundaren av det Uppsalabaserade medicinteknikföretaget Q-Med gjorde en vinst på flera miljarder när han sålde företaget 2011 och har nu Sveriges största skatteskuld.

Eftersom hans tillgångar finns utanför Sverige har Kronofogden hittills i stort sett misslyckats med indrivningsförsöken. Bengt Ågerup anser sig utsatt för trakasserier av myndigheterna och kallar Sverige för Putinland.

– Nu har Skatteverket dessutom börjat jaga mina vänner och släktingar. För egen del har jag redan betalat mina skatter men det har skett i Frankrike och Schweiz där jag bott de senaste åren. Skatteverket tänjer på gränserna och vill få mig beskattad även i Sverige, säger Bengt Ågerup.

Kan du inte bara betala skatteskulden och slippa skattebråken? Du skulle ju ändå ha kvar miljarder?

– Skatteverket påstår att det är mina pengar men tillgångarna ligger i en stiftelse som kontrolleras av andra, jag sitter inte ens i styrelsen. Dessutom är skattekravet fastställt på felaktiga grunder och jag vill inte stoppa pengar i en rödgrön röra, uppger Bengt Ågerup.

Den avgörande frågan i ärendet är om han ska skatta i Sverige eller inte. Bengt Ågerups linje är att han utvandrat sedan åratal medan Skatteverket hävdar att han vistats så frekvent och har så omfattande bolagsintressen i Sverige att han är skattskyldig här.

Entreprenören från Uppsala menar att det även handlar om principer.

– Risken är att mitt ärende blir prejudicerande i frågan om dubbelbeskattning. Det ska inte vara så att Skatteverket får igenom sina krav bara de uppträder tillräckligt fräckt. Svenska entreprenörer som är bosatta här i Schweiz är nu jätteoroliga att Skatteverket hittar på saker så att även de drabbas av dubbelbeskattning.

Han säger att den stiftelse som förvaltar tillgångarna från Q-Med-affären sysslar med bistånd och att den hittills tillhandahållit skolor och medicinsk hjälp i bland annat Tanzania och Sri Lanka för runt 500 miljoner kronor.

Bengt Ågerup har dessutom intressen i företag i Sverige som sysslar med bioteknik.

– Det handlar om företag som räddar liv, botar cancer och framställer antibiotika. Men eftersom jag undviker att vara i Sverige kan jag inte delta i bolagens utveckling på plats. Jag har blivit en persona non grata (en icke önskvärd person).

Skatteverket fick gehör i förvaltningsrätten mot Bengt Ågerup som har överklagat till kammarrätten.