Betalade med falsk sedel – stoppades av polis

En man stoppades av polis efter att ha försökt betala med en falsk sedel på en matvarubutik i Stenhagen på onsdagskvällen.

Sedeln väckte misstanke hos kassapersonalen som tillkallade väktare.

Sedeln väckte misstanke hos kassapersonalen som tillkallade väktare.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Arkiv

Uppsala kommun2019-12-05 17:14

En falsk 500-kronorssedel och uppmärksam kassapersonal var vad som krävdes för att initiera en polisjakt på onsdagen. Strax efter klockan 20 försökte en man betala med den falska sedeln på en livsmedelsbutik i Stenhagen. Personen som arbetade i kassan misstänkte att sedeln var falsk och påtalade detta för mannen, som är i 30-årsåldern. Mannen försvann då hastigt från platsen.

Väktare tillkallades och de såg hur mannen lämnade platsen i en bil. Bilen kunde senare stoppas av polisen och mannen är nu misstänkt för brott.
– Det är ganska ovanligt med falska sedlar och särskilt sådana här fall där man kan koppla sedeln till en person, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisens region Mitt.
Han berättar att förfalskade pengar oftast upptäcks när till exempel butikspersonal räknar ihop dagskassan efter att butiken stängt. Sedeln har nu tagits i beslag som en del i utredningen. Den komnmer sedan att skickas till Nationellt forensiskt centrum, NFC, för analys.
– Där kan man göra en mer exakt kartläggning och se hur välgjord den är samt om den kan komma från en känd falskmyntare, säger Jonas Eronen. 

För den som hanterar kontanter finns det vissa saker att vara extra uppmärksam på. Till exempel kan en helt slät sedel indikera att det kan röra sig om en falsk sedel.
– Om man känner på sedeln så ska skriften bukta upp lite, det är svårt att få till om man inte har en riktigt sedelpress, säger Jonas Eronen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!