Cadillac seville, Opel kapitän, Morris minor, Saab 96, Chrysler New Yorker, Volvo 360. Listan på veteranfordon var både lång och brokig i Upplandsrundan. Den äldsta bilen var en A-ford från 1930 och den yngsta en Volvo 360 från1987. Många av fordonen blänkte nyputsade i solen.

Maria Egerhäll och Örjan Karlsson från Funbo körde en grön Chevrolet bel air från 1954, cabriolet.

– Vi köpte den i somras och vi har två veteranbilar till hemma, man är väl lite halvtokig, skrattar Maria Egerhäll.

Artikelbild

| I en grön och mycket välvårdad Saab 93 från 1959 kom Tommy och Johan Karlsson från Lagga.

De gillar att åka runt på olika veteranträffar. Men det är första gången de deltar i ett veteranrally som Upplandsrundan. Maria Egerhäll visar kartan med den 78 kilometer långa rundan. Till den finns också en frågesport. Den som har flest rätt vinner.

– Annars brukar vi vara ute och finåka med våra bilar. Då kör vi på småvägar i 70-80 kilometer i timmen. Man känner dofterna från blommor och blad efter vägen. Det är härligt, säger Örjan Karlsson.

Bilarna startar med en minuts mellanrum. Inför starten står de på rad och puttrar. De som är lite äldre känner säkert igen doften från Tommy Karlssons Saab 93 från 1959 med tvåtaktsmotor.

– Jag köpte den för ett år sedan. Min svärmor har ägt den tidigare. Tjusningen att åka runt i en sån här gammal bli är nostalgin. Jag är uppväxt med Saab. Pappa hade bara Saab, säger han.

Artikelbild

| Annelie Magnusson och Caroline Nordlund med pojkarna William Jansson och Oliver Bringegård, alla från Uppsala, i en Chevrolet impala från 1965.

Bilen är i mycket fint skick och Tommy Karlsson kör den bara när vädret är fint, aldrig i regn.

Det gör däremot Annelie Magnusson och Caroline Nordlund med pojkarna William Jansson och Oliver Bringegård, alla från Uppsala. De har en Chevrolet impala från 1965.

Artikelbild

| Veteranbilarna startade med en minuts mellanrum. Kön till starten ringlade lång genom nässlor och högt gräs.

– Det är egentligen min mans bil. Vi har haft den i 20 år. Vi använder den som bruksbil - tar den när vi åker och handlar eller kör till jobbet. Det fungerar inte så bra på vintern så vi har andra bilar också, säger hon.

Lite längre bort i kön står en Volkswagen pickup från 1968 som också rullar till vardags. Den använder Rickard Söderström från Knivsta för att köra allt från sopor till att köpa glass med barnen. Han hittade sin klenod i Ångermanland där den stått på en snickerifabrik i 20 år.

Artikelbild

| Leif och Gunnel Kjäll från Stockholm körde en A-Ford från 1931 - en ren upplevelse i junisolen.

Upplandsrundan arrangeras av Upplands fordonshistoriker. Det är första gången den körs från Ekhamns gård i Vassunda utanför Knivsta. Mikael Bengtson, som äger gården, är med i klubben.

– Jag är själv intresserad av bilar och har 6-7 stycken. Vi brukar ha kafé och konstutställning på herrgården så här års så jag tycker det passar bra att starta Upplandsrundan härifrån, säger han.

Artikelbild

| Upplandsrundan är 78 kilometer lång. En frågesport ingår också, berättar Maria Egerhäll från Funbo.

LÄS MER: Världsunik bil körde i Uppsala