Det kånkas kontorsstolar, datorer och skärmar uppför trapporna i entrén på IFU-arena. Sovsäckar och plattor med energidryck och läsk är också flitigt återkommande rekvisita. Dataspelsfestivalen Birdie har just slagit upp portarna och deltagarna har börjat välla in och installera sig. Där det normalt sett finns fyra innebandyplaner är det nu ett enda stort öppet golv. På en stor del av ytan står långbord där de som ska spela under festivalen sätter sig med sitt tekniska pick och pack.

Martin Johansson var med när Birdie grundades i Uppsala 1993. Då gick han på Lundellska skolan och arrangerade med några andra en träff för dataspelsintresserade under en helg. Det kom ett trettiotal personer. I dag, 25 år senare, väntas tusentals människor delta i festivalen varje dag. Martin Johansson vill skicka en tanke till skoledarna Gunilla Stenkula och Patrik Rydell som trodde på killarnas idé och engagemang och upplät skollokalerna.

– Tjusningen då var att få träffa likasinnade och dela sitt intresse. Då fanns inget internet och inga forum där man kunde mötas. Men än i dag är det den sociala biten som är det bästa med Birdie, även om storleken på arrangemanget skalats upp kraftigt, säger han som är tillbaka i arrangörsstaben i år.

Artikelbild

| Nora Mosavi brukar spela varje dag. Birdie ser hon framemot mycket, för spelturneringarna och för umgänget.

En som redan är i full gång att spela är Nora Mosavi från Uppsala.

– Bara man kommer in i stora salen med alla människor blir man så glad och taggad, säger hon.

Det är tur att det är så så fint väder ut, lägger hon till.

– Man måste gå ut och ta lite luft i bland för att hjärnans ska fortsätta funka på topp.

Artikelbild

| Lan, eller local area network, kallas det för när datoranvändare träffas och kopplar samman sina datorer, som under Birdie i Uppsala.

Spel, så kallat LAN (Local area network), är bara en del av Birdie. Här finns också stora möjligheter att visa upp sin talang för skapande, analogt såväl som digitalt. På pappen som är utrullad över hela det väldiga innebandygolvet håller Harry Johansson från Uppsala på att göra en stor teckning. En drake som håller i en planet, förklarar han att det ska bli. Det är femte året han är på Birdie.

– Det är alltid folk som ritar när de är här, och jag har känt att jag velat göra något stort. Så när jag är klar ska jag ta en bild av teckningen och vara med i tävlingen.

Artikelbild

| Harry Johansson ska tävla med sin teckning i en av festivalens många tävlingsklasser.

En annan som skapat är Emil Pettersson från Norrtälje. Han har byggt sin egen dator, med en annorlunda form av kylning. Datorns hölje är i glas och ser ut som en konstnärlig installation med tekniktema. Kylarvätskan ser ut som mjölk, men det är destillerat vatten. Vätska istället för luft som kyler ökar datorns kapacitet, något alla vill göra. Ola Stafhammar, en av arrangörerna, liknar det med att trimma sin moped.

– Har man hållit på och pilla sedan åtta årsåldern lär man sig till sist göra sådant här. Jag får se om jag ska var med och tävla, kanske ska jag det, säger Emil Petterson och skrattar.

Artikelbild

| Flak med energidryck är ett vanligt förekommande inslag i lanmiljön.

Ola Stafhammar förklarar att Birdie i år har vuxit från att vara en festival till tre under samma tak.

– Förutom lanet har vi en gratis mässa med analoga brädspel, och så har vi ett gästspel av Retromässan från Göteborg.

Artikelbild

| Ola Stafhammar, en av arrangörerna bakom Birdie, är mån om att lyfta fram det arbete som görs för inkludering och ett bredare deltagande, bland annat i samarbete med bildningsförbundet ABF.

Han kallar den 25-åriga festivalen för en klenod för Uppsala. Och han kommer med en färsk nyhet. Ett avtal har just skrivits under mellan Birdie och Uppsala kommun om ett partnerskap, där Birdie likställs med stadens idrottsföreningar. Det här är en del i kommunens arbete med att stötta föreningar för att de ska arrangera turneringar och cuper i Uppsala.

Partnerskapet är ett stort erkännande för Birdie och för e-sport (tävlingsformen när man spelar dataspel), menar Ola Stafhammar.

Artikelbild

| Kim Engström, John Svensson, Filip Johansson och Ludwig Wegamann utgör delar av spelteamet Granit, där några spelar och några har rollen som vd och chef för organisationen.

– Uppsala går verkligen före som nu jämställer oss med idrottsföreningarna. I Europa är Ryssland det enda land där e-sport ingår i riksidrottsförbundet. För Birdie innebär det helt andra ekonomiska möjligheter att hyra lokaler av kommunen, säger han.

Vi stannar vid ett bord i mässdelen där personal från Akademiska sjukhuset sitter. Men de är inte här för att behandla fingrar med träningsvärk, ögon som tittar i kors, eller akut sömnbrist.

Artikelbild

| Marcus Hjelmstierna ligger bakom Ourplays, en ny satsning för att vara en länk mellan spelare som streamar när de spelar, och företag som vill vara partners och sponsorer. "Det finns väldigt stor potential för företagen i det här". Den stora plattformen för streamers är Twitch, ett slags youtube för spelare, i realtid.

– Vi kommer från it-avdelningen och visar upp oss som arbetsgivare, säger Ronny Lomm.

Men det är inte hela sanningen.

Artikelbild

| David Rooney, Roger Österberg och Jonathan Rooney kånkar in all teknik som behövs för Birdie, som hembyggda datorer.

– Vi ska förstås spela också!