Krönika Ingen kan ha undgått Black-erbjudanden den här veckan. Min mejlbox har bombarderats av Black Friday, Black Week och Black Weekend. Inget konstigt med det egentligen; den från början amerikanska försäljningskampanjen har nu funnits ganska länge i Sverige och eskalerat år från år. Men nytt för i år är alla förnumstiga röster som säger till oss att inte handla på Black Friday.

Jag har läst det i tidningar, hört det på radio, sett det på tv och i sociala medier den här veckan. Och det är ju lätt att basunera ut för dem som redan har allt eller som har råd att köpa vad de vill och när de vill. Den ekonomiskt framgångsrika gruppen kan kosta på sig att avstå från att handla på rabatterade dagar, helger och veckor, och klappa sig själva på kinden och säga: Det gjorde du bra!

Bra för miljön och antikonsumismen.

Jag är verkligen inte för överkonsumtion. Använder ofta saker tills de brakar ihop. Men jag minns hur det var att vara småbarnsförälder och förbanna den kalla årstiden för att vinterkläder är dyrare än sommardito. För den vars pengar sällan räcker månaden ut kan Black Friday betyda just de där sedlarna som annars aldrig regnar från himlen.

Black-erbjudanden kan vara den efterlängtade chansen att ha råd att köpa till exempel en tv – inte värsta lyxprylen för en barnfamilj år 2018– men ack så dyr. En rabatt på 40 procent innebär flera sköna tusenlappar.

Stålar till en tv är inte lätt att hosta upp för den som inte har möjlighet att spara. Och knappt var tionde svensk har inte råd att spara alls medan drygt 40 procent av svenskar har mindre än två månadslöner sparade som en extra buffert. Det visar flera av de undersökningar som banker har gjort de senaste åren.

I Sveriges Stadsmissioners Fattigdomsrapport, som kom för någon månad sedan, talar de om att "workingpoor" blir allt fler, det vill säga människor som trots att de arbetar inte har tillräckligt god ekonomi för att klara av vardagen.

Så om jag får lyfta en pekpinne vill jag säga till dig som har det mesta du behöver – handla inte på Black-dagarna.

Men till dig som inte har pengar kvar sista veckan innan lön, gör precis tvärtom – handla på svarta dagarna, håll samtidigt koll på att rabatten är så stor som butikerna uppger. Det fuskas visst med det.

LÄS MER: Jacke Sjödin: No more Black Fridays!