Under helgen var det återigen oroligt i Valsätra och Gottsunda och så sent som i påskas inträffade liknande händelser i de båda stadsdelarna.

I söndags träffade UNT boende i området som ger uttryck för både rädsla och besvikelse. Ingen vill stå med sitt namn. Här vet man ”hur det går till” om man inte sympatiserar med de som ligger bakom den senaste tidens stenkastningar och bränder.

– Vi vill inte riskera något eftersom vi bor här och har barn. Folk blir skjutna, får däcken sönderskurna. Man vet helt enkelt inte vad som kan hända.

Artikelbild

De personer vi pratar med beskriver en känsla av maktlöshet. Upplevelsen är att hela området sätts på undantag när oroligheterna blossar upp och att man varken kan lite på att polis eller räddningstjänst kommer till undsättning om det skulle behövas.

– I fredags kände jag stark röklukt och vi var rädda att det brann i vårat hus. Vi ringde räddningstjänsten men de valde att inte komma. Vi fick bara höra att vi skulle stanna inne och ringa om vi såg någonting. Jag blev jättearg och chockad. Man kan inte vara säker på att de kommer om någonting allvarligt händer och jag vill kunna vara säker i mitt hem, säger en person som även tar upp fredagsnattens lägenhetsbrand som exempel.

Det beskrivs som att det är en grupp på 20–30 ungdomar som ligger bakom händelserna.

– Anledningen till att många ur allmänheten ändå är ute är för att man vill ha koll. Man vet att polisen inte är där. Just i fredags när polisen inte åkte in kunde det lika gärna ha varit öppen droghandel, säger en person.

Vad tycker ni att polisen borde göra?

– De borde sluta dalta. Begår någon ett brott ska den person straffas som alla andra. I lördags, när det var en eller flera bilar som brann, varför tog inte polisen med sig några härifrån, undrar en annan person.

– Man borde även involvera föräldrarna. Det är ett stort problem att de inte bryr sig eller tänker att det inte är mina barn som håller på.

Hur tänker ni om framtiden?

– Det kommer vara likadant som det har varit de senaste åren skulle jag tro. Det känns som att vi själva måste släcka bränderna.

Tänker ni på att flytta?

– Vi har köpt en lägenhet och vill gärna bo här. Folk frågar ständigt när vi ska flytta men jag tycker inte att vi ska behöva göra det.

På söndagskvällen var polis och räddningstjänst återigen tillbaka i området.