– Vi började med 16 titlar, och nu är vi uppe i 45 stycken. Efter nyår var vi tvungna att köpa en till tamburmajor för att få plats med alla kassar, säger Karin Engström, bibliotekarie och ansvarig för bokcirkelkassen.

På Uppsala stadsbiblioteket kan man sedan några år tillbaka låna en bokcirkelkasse. Den innehåller sex exemplar av en utvald bok, förslag till diskussionsfrågor samt en anteckningsbok för reflektioner. Det perfekta kittet för den som vill starta en bokcirkel. Idén till kassen kom från en låntagare som sett konceptet i Karlstad och tyckte att det borde finnas även i Uppsala.

Karin Engström är den som tillsammans med en kollega väljer vilka böcker som ska vara med. De försöker skapa en bra blandning av litteratur som ska passa flera olika åldrar. Det kan vara allt från klassiker till biografier, och inspiration hämtas både från topplistor och arkiv.

Artikelbild

| Bokcirkelkassen innehåller allt du behöver för att komma igång.

– En förutsättning för att en bok ska få komma med är att den finns utgiven i pocket, annars blir kassarna alldeles för tunga. Enda undantaget är boken som används till "Uppsala läser". Den kommer med oavsett format, säger Karin Engström.

Utbudet bland titlarna uppdateras ungefär två gånger om året, då nya tillkommer och andra tas bort.

Att ses för att diskutera litteratur har man gissningsvis gjort så länge det funnits böcker. Det finns de som kanske har en romantiserad bild av konceptet, som sett filmen "Jane Austens Bookclub" och drömt om att få en liknande upplevelse. Dagens moderna bokcirkel har en fot i folkbildningsidén, och en fot i den litterära salongen. Den är ett kultur- och samhällsfenomen, och nya bokcirklar poppar upp likt svampar i skogen.

Konceptet med bokcirkelkassen är att det ska vara enkelt att komma igång. Kassarna är populära, och enligt Karin Engström har det varit en succé redan från start. Antalet kassar har ökat i takt med att informationen om deras existens spridit sig, från mun till mun. Vem som helst med lånekort kan låna en. Söker man i bibliotekets katalog på ordet "bokcirkelkasse" får man fram de titlar som erbjuds, och precis som med vanliga böcker kan man göra en reservation om den titel man vill ha skulle vara utlånad. Lånetiden för bokcirkelkassen är sex veckor. För den som är intresserad av att vara med i en bokcirkel men inte har möjlighet att starta en egen, kan man gå med i någon av dem som hålls i bibliotekets regi.