Sedan några år tillbaka är mitt tomteuppdrag om jularna lokaliserat till grannarna och deras barnbarn. Ungefär samtidigt som den galna fågeln sätter cigarren i munnen på Kalle Anka, smyger jag ner i källaren och kränger på mig rock, luva och ett skägg som luktar blöt labrador och skrider till verket.

Och varje år känner jag mig lite omoralisk och nästan kriminell. Och ju mer jag grunnar på saken, desto mer funderar jag på om jag (och några med mig) ens har lagen på vår sida i tomteriet.

För det första är vi klädda i heltäckande dräkt. I Danmark och en massa andra länder måste detta vara precis lika förbjudet som niqab och burka. Dessutom bultar vi på dörrar och kliver rakt in i hallen där vi nästan skrämmer livet ur små barn som skräckslaget kikar fram bakom föräldrarnas lårben. Det måste väl i juridisk mening ses som något slags hemfridsbrott och störande av allmän ordning. Därefter börjar vi med blöta lovikkavantar klappa på dessa arma barn. Jag vet inte exakt vilket brott det är, men någon typ av kränkning av deras integritet måste det handla om. Dessutom förhör vi dem om de har varit snälla och därmed förtjänat några julklappar. Ska de dumma barnen alltså inte få några paket? Det måste väl vara den grövsta hetsen mot minoritet. Sedan berättar vi att vi måste skynda vidare till hundratals andra hem, vilket förstås är lögn och bedrägeri, får oss en stadig sup och kör sedan släden vidare genom julnatten, med uppenbar risk för slädfylla.

Utöver detta gör väl en tomte sig skyldig till arbetsmiljöbrott med alla nissar som sliter dygnet runt, han uppehåller sig illegalt i några hundra länder varje julafton, han uppfyller garanterat inte djurhållningskraven gällande de stackars renarna som får flyga tusentals mil under några dygn, och dessutom gör han sig skyldig till grova parkeringsförseelser, framför allt gällande släde på villatak.

Därför känner jag mig alltid aningen obekväm bakom det där labradorstinkande skägget.

Men det är svårt med lagar och regler och förbud. Vad som tillåts och inte tillåts pågå i ett samhälle är inte alltid helt givet. I Vellinge förbjuds tiggeri. Och många andra kommuner väntas följa efter. Samtidigt är annat fortfarande tillåtet. Nazistdemonstrationer till exempel. Vi har ju vår yttrandefrihet att tänka på.

Tiggeriförbudet motiveras med att en del invånare finner det obehagligt att komma till offentliga platser där det sitter tiggare. Jag kan personligen tycka att det även kan vara lite obehagligt att komma till offentliga platser där det pågår nazistdemonstrationer.

Att stå med framsträckt högerhand

och värna vårat fosterland

och skrika slagord, det ni vet

är bara yttrandefrihet.

Men om du sitter ned på knä

och sträcker fram din hand, ditt fä

och vågar säga ordet ”please”,

då jävlar ringer vi polis!