Samaa Sarsour berättade bland annat i UNT om händelsen vid en parkeringsplats i Sala backe en dag i höstas. "Jag är så van att bli utsatt och påhoppad på grund av rasism och diskriminering att jag nästan slutat reagera. Men det här var första gången som mitt barn blev utsatt för direkta hot", berättade Samaa Sarsour. Hon publicerade också ett inlägg på Facebook om händelsen, som fick stor spridning. Hon polisanmälde bilföraren, en man i 55-årsåldern, som åtalades vid Uppsala tingsrätt.

LÄS MER: "När det drabbar mitt barn går en gräns"

Vid rättegången uppgav Samaa Sarsour att hon stått med sin halvårsgamle son i barnvagnen vid en ledig p-plats när mannens bil i hög fart körde mot henne. Hon sköt undan barnvagnen och gick från platsen men enligt hennes berättelse började mannen då skrika, bland annat "fan att jag inte körde på er jävla muslimer" och "vänta bara jag ska köra på er". Hon berättade också att mannen lyft ett träföremål, troligen ett träkors, och försökt mota ett slag mot barnvagnen.

Bilföraren nekade till brott och uppgav att hans bil kom nära kvinnan eftersom han inte sett henne, men förnekade att han kört fort. Han nekade också till att ha lyft något föremål mot kvinnan och barnet, men medgav att det skett en konfrontation. Senare samma dag skrev han på Facebook: "Jag skällde ut ett huckle med barnvagn som gick mitt i gatan. Gå på trottoaren! Hon sa: följ inte efter mig! Vaddå, sa jag? Ni har ju förföljt oss i 5000 år". Mannen förklarade också vid rättegången att han var muslimsk konvertit.

Förutom de båda parterna berättade ett vittne i tingsrätten, som talat med Samaa Sarsour i telefon under händelsen. Enligt vittnet hörde hon delar av mannens yttranden. Vittnet berättade också att Samaa Sarsour lät skrämd under skeendet.

Tingsrätten konstaterar att ord står mot ord i fallet. Enligt domstolen förefaller kvinnans berättelse överdriven, medan mannens uppgift om att han är muslimsk konvertit enligt rätten inte verkar helt övertygande, men inte blivit motsagd. Uppgiften om att mannen lyft ett tillhygge mot barnvagnen får inte tillräckligt stöd av utredningen, enligt domstolen. Tingsrätten anser inte heller det finns tillräckligt stöd för att mannen hotat att köra på kvinnan och barnet. Han frias därför från åtalspunkten olaga hot.

Enligt domen är det emellertid utrett att bilföraren "betett sig aggressivt och skrikit oförskämdheter av delvis rasistiskt innehåll." Slutsatsen blir att mannen döms för ofredande till 40 dagsböter. Enligt rätten finns inte tillräckligt stöd för att hans motiv var att kränka kvinnan på grund av ras, hudfärg, etniskt ursprung eller trosbekännelse, även om hans Facebookinlägg anses tala i den riktningen. Rätten anser inte att kvinnan har rätt till skadestånd och hänvisar till praxis från tidigare domar i liknande fall.

Domstolen var inte enig. En nämndeman ville fria bilföraren. Mannens språkbruk var otrevligt och ohövligt men kunde inte förväntas kränka kvinnan, enligt nämndemannen.