Uppsala Vatten har tagit hjälp av företaget Aarsleff Rörteknik för operationen. Avloppsröret som ska bytas går till reningsverket i Kungsängen. Det är en meter i diameter och av betong men så hårt angripen av svavelväte i avloppsvattnet att dimensionen i rörets gods har halverats. Uppsala Vatten valt en metod som innebär att ett nytt rör trycks in i det gamla. Det går på 36 timmar och inga gator och vägar behöver grävas upp.
Det är tredje gången som Uppsala Vatten använder metoden.
– Vi har valt den därför att den är smidig och enkel och miljömässigt bättre än att ta upp ett schakt i gatan. Dessutom gör vi bedömningen att kostnaden blir lägre, säger sektionschef Åsa Kling.
Arbetet började på tisdagsförmiddagen. Enligt arbetsledare Thomas Månsson från Aarsleff Rörteknik, trycks ett
textilfoder som är mättat med polyeten in i det gamla röret med hjälp av vatten. Fodret är formsytt som ett rör för att passa ledningen. Via ett torn vrängs fodret in i röret med hjälp av en vattenpelare. Då lägger det sig mot rörväggen.
– Det arbetet tar ungefär sex timmar. Efter det värmer vi upp allt vattnet i röret. Då härdar polyetenen i fodret och blir som ett nytt självbärande rör inne i det gamla. De tester som gjorts visar att det nya röret kan hålla i upp emot 100 år, säger Thomas Månsson.
Det krävdes en hel lastbil för att transportera det 345 meter långa fodret till Uppsala och en hel del annan teknik för att klara av hela operationen. Eftersom röret är en av Uppsalas huvudledningar leds avloppsvattnet via två grova slangar till Kungsängsverket tills jobbet är klart.
– Så Uppsalaborna kommer inte att märka att vi bytt ledning, säger Åsa Kling.