Åkrarna breder ut sig och husen är lätträknade. Det röda trähuset i Börje dyker upp från ingenstans, en byggnad som bytte identitet från Folkets Hus till idrottsgård på 70-talet och numer fungerar som både förskola och fritids. De senaste veckorna har gården hamnat i fokus av en annan anledning. Anna-Karin Hatt var den första av partiordförandekandidaterna som talade innanför de träpanelade väggarna, i fredags stod Anders W Jonsson på samma scen och under måndagen var det dags för Annie Lööf. Varför just Börje blivit en centerpolitisk metropol vet Ulla Bäckmark, vice ordförande i partiets distriktsstyrelse, inte riktigt. Kanske för att det alltid varit ett starkt centerpartistiskt fäste, eller bara en slump som utvecklats till en tradition. Egentligen var det tänkt att samla alla kandidaterna för en utfrågning på Stora Torget men deras fulltecknade scheman var omöjliga att synka.

När klockan närmar sig 18 fylls grusparkeringen med allt fler bilar. Ur en av dem stiger en man med käpp och beige trenchcoat.  För 40 år sedan knuffade Roland Agius bort det moderata kommunalrådet i Uppsala och lyckades klamra sig kvar i den lokala makttoppen i tio år. Då hade Centerpartiet ett starkt väljarstöd i hela landet – cirka 25 procent – tack vare kärnkraftsmotstånd och profilerande på miljöfrågor. I det senaste valet fick partiet knappt sju procent, men Roland Agius är säker på att partiets framtidshopp finns på Börje idrottsgård. Han beskriver Annie Lööf som en vitamininjektion, en ung ideologiskt lagd politiker som klarar av att synas mer än det ”gamla gardet” och kan förklara saker så människor förstår.
¬- Jag har varit Facebookvän med henne länge och har nästan daglig kontakt med henne där. Hon är en fantastisk person. Jag skulle inte bli förvånad om väljarstödet lyfte med tio procent ganska snabbt om hon blir vald.

Nu står Annie Lööf i svart blus, prickig kjol och ett piggt leende och omfamnar medlemmarna som stiger in genom dörren. För tre veckor sedan gifte hon sig. Smekmånaden blev antagligen inte alls som hon tänkt sig. I stället för lugnt kärleksmys med maken Carl-Johan hamnade hon på en intensiv Sverigeturné som mycket väl kan sluta med att hon blir Centerpartiets nya partiordförande. På tio dagar ska hon och pressekreteraren Jonas Pettersson avverka trettio orter. I söndags pratade hon med partimedlemmar i Bollnäs och Gävle och efter Uppsala väntar Hudiksvall och Sundsvall under tisdagen. Turnén avslutas i Falköping, den ort där Bondeförbundet bildades 1913.

Stolarna skrapar mot trägolvet och fler måste hämtas för att alla ska få plats. Det är en ganska homogen skara, mer än hälften är pensionärer och ingen ser ut att ha utländskt påbrå. På ett pingisbord ligger kvarglömda foppatofflor, handdukar och strumpor uppradade och under bordet med rulltårta och kaffe försöker Ulla Bäckmarks tre månader gamla yorkshireterrier Charlie befria sig från kopplet. På första raden sitter Jan Sund med en bit rulltårta i handen. Han är egentligen bara på plats av en enda anledning: ordföranden för Börjes centerpartister, Ingemar Jansson, har bett honom se till att mikrofonen fungerar. Så nu sitter han där beredd att rycka in, trots att han egentligen helst hade velat äta middag.
Dessutom helt i onödan, ska det visa sig. För när Annie Lööf ställt sig framför publiken och druckit några klunkar vatten struntar hon i mikrofonen.
– Jag tror jag har röstresurserna som krävs ändå, säger hon.

Det är en självsäker kandidat som berättar om den idylliska uppväxten i byn Maramö utanför Värnamo, om ett envist och målmedvetet barn som inte nöjde sig med att vara fotbollsmålvakt utan även gick med i föreningsstyrelsen och fick en brutal insyn i livets orättvisor som 19-åring ledamot i socialnämnden.
– Hur man behandlar de mest utsatta tycker jag är ett bra mått på hur väl ett samhälle fungerar, säger hon innan frågorna släpps fria och en lång och intensiv utfrågning tar vid.