Från 1 juni till slutet av september kommer det att finnas tio hyrcyklar vardera vid Fyristorg och vid stadshuset.
– Det är en försökssatsning, sen ska vi göra en ordentlig utvärdering och undersöka om det finns någon intressent som är beredd att fortsätta med verksamheten, säger Jojo Lindström, vd för Uppsala Tourism som är initiativtagare till försöket.

Sommarens försök, som utarbetats tillsammans med Uppsala kommun och Upplands Lokaltrafik, UL, är inte tänkt att generera någon vinst, utan för att kunna göra en utvärdering för en eventuell framtida permanent cykeluthyrning. Blir det någon fortsättning kommer det inte att ske förrän till nästa sommar.
– Vår ambition är att försöket ska gå plus minus noll. Vi har köpt in relativt billiga treväxlade cyklar men dem har vi tänkt göra oss av med i höst. Sommaren går endast ut på att dra lärdom och förmedla kunskapen till intressenter.

80 kronor ska det kosta för åtta timmar och det kommer inte att gå att hyra för kortare eller längre tid åt gången. Cykelbokning ska ske med ett sms och information om bokningssystemet kommer bland annat att finnas på cyklarna.
– Uppsala är definitivt en stad som passar för detta och vår ambition är att Uppsala ska vara Sveriges cykelstad nummer ett, detta är ett led i en väldigt stor satsning, säger Jojo Lindström.

Planerna med lånecyklar har diskuterats i flera år på Trafiksäkerhetsrådet och initiativet är efterfrågat enligt Jojo Lindström.
– Vår utgångspunkt är att vi vet att det kommer in turister och frågar om det finns cyklar att hyra och vi vill tillgodose besökarnas önskemål.