Kommunen har beslutat att trygghetsvakter ska bevaka centrala Uppsala med start i sommar. Som UNT tidigare har rapporterat är förslaget ett försök att få bukt med narkotikahandel och oroligheter i centrum. Vakterna kommer att ha samma befogenheter som ordningsvakter och ska kunna ingripa vid brott och verka för ökad trygghet på gatorna.

– Vi får tydliga signaler om att Uppsalaborna känner sig mer otrygga. Det måste vi ta på allvar, säger Marlene Burwick (S).

LÄS MER: Uppsala vill införa kommunala ordningsvakter

LÄS MER: "Vågar inte rasta hunden utanför gården"

Exakt vilka stadsdelarna som ska bevakas är ännu inte bestämt, men fokus ligger på området kring gatorna Väderkvarnsgatan, Strandbokilen, Sjukhusvägen, Dag Hammarskölds väg och S:t Olofsgatan. Men för att de kommunalanställda vakterna ska få verka som ordningsvakter krävs att ett så kallat LOV 3-område godkänns av polisen. Beviljas tillståndet så kommer vakterna att kunna förebygga och ingripa vid brott, men även omhänderta i väntan på att polisen ska komma och göra ett gripande. Samtidigt hoppas kommunen på att vakterna även ska fungera som värdar, som kan hjälpa turister och svara på frågor. Därav benämningen "trygghetsvakt".

– Egentligen handlar det om ordningsvakter, men vi vill ha fokus på att sprida trygghet i bred bemärkelse, säger Marlene Burwick (S).

Om vakterna blir ett stående inslag i Uppsalas stadsbild återstå att se. Kommunen har avsatt två miljoner kronor för en testperiod under sommaren och hösten, men visar sig satsningen vara lyckad kan den komma att förlängas. Nu ligger frågan hos polisen och går allt enligt plan, kommer projektet igång redan nästa vecka.

– Vi är redo att köra från midsommar och hoppas att polisen ska vara snabba, säger Marlene Burwick (S).