Klockan 10.01 rullade kung Carl XVI Gustafs bil in framför Gamla Uppsala museum och det 10-tal nyfikna åskådare som hade hittat dit fick i alla fall se en skymt av kungen innan delegation skyndade in i museet för ett par kortare föredrag. Där presenterades de utgrävningar som nu äger rum i Gamla Uppsala, som också var anledningen till kungens besök.

Utanför stod flera dagisbarn och väntade på att kungen skulle komma ut igen. De egengjorda flaggorna svängdes snabbt fram och tillbaka i vinden och flera av killarna hade klätt upp sig med slips och vattenkammat hår. Nästan alla hade flaggor på kinderna också.
- Det ingår väl i sin förberedning av livet att titta på sådant här och lära sig vem kungen är. Det blir en spännande utflykt, säger Erika Angelbrand, förskollärare för de pirriga barnen.

Efter en kortare tur bland högarna i Gamla Uppsala anlände sedan kungen till utgrävningsområdet, där ett stort arkeologiskt projekt pågår fram till 2017. Kristina Ekero Eriksson är informatör på projektet.
- Det här är utgrävningarnas utgrävning, säger hon och tittar ut över det området som det även denna dag arbetas på som vanligt.

Ett litet stopp i arbetet blev det ändå till slut för två av arkeologerna när kungen med delegation stannade till. Kerstin Westin och Ann Lindkvist, båda arkeologer vid SAU (Societas Archaeologica Upsaliensis), fick visa upp ett grophus som man grävt fram.
- Han (kungen, reds. anm.) verkade trevlig, säger Ann Lindkvist.
- Vi pratade lite om mätinstrumenten vi använder för att skapa kartor. Han uttryckte väl att det verkade användbart och bra, fortsätter hon.

Det kungliga besöket fortsätter under dagen med lunch på slottet under landshövdingens värdskap innan han lämnar Uppsala för den här gången.