På torsdagen besökte världsmästarna i lunch Segerstedtska huset i Uppsala. Det är ett av många gästspel laget gör på sin 18 månaders landsturné som föregår november månads kock-VM i Luxemburg.

– Vi är regerande världsmästare i lunch. Nu har vi press på oss - men det är så vi jobbar bäst, säger lagledaren Dan Assarsson.

När laget åker ner till Luxemburg gör de det alltså som regerande världsmästare. Från VM i Erfort 2016 kom de hem med "ett litet guld, och ett stort silver", som Assarsson uttrycker det.

Artikelbild

| Ett sätt att minska matsvinn är färdiga portioner med erbjudande om backning. Ett annat kommunikation med gäster.

VM-truppens deltagare är kockar från Sveriges Fazer-restauranger.

– Det är otroligt att få arbeta med så passionerade matlagare, säger Dan Assarsson.

Tävlingen är också ett sätt att sticka ut som arbetsgivare i ett restaurang-Sverige som skriker efter kockar.

På tävlingsdagen har de fem timmar på sig att laga tre rätter till 150 personer för max fem euro per skalle.

Artikelbild

| Det minutiöst planerade schemat måste klaffa på tävlingsdagen. "Du kan ha en uppgift från 13.10 till 13.12. Sen måste du gå vidare"

Ett sällskap erfarna kockar från hela landet utgör jurygruppen. Smak, upplägg, kockarnas yrkeskunnighet och kökets hygien bedöms; men även hur mycket av råvarorna som kastas - helst inget alls.

– Årets tema är "Mot matsvinn", säger projektledaren Juanita Conway. Hon menar att minska matsvinnet både är ekonomiskt, hållbart och:

– Tillfredställande: Att inte slänga päronskruttet eller blasten på blomkålen blir ett sätt att visa tacksamhet till bönderna och producenterna som lägger ner själ och hjärta för att ta fram de bästa råvarorna de kan.