Alliansens inviter till MP om att bilda en gemensam majoritet tar han med ro.

– Alla förhandlar hur de vill. Jag kan inte säga något om det. Men vi har mycket gemensamt med Miljöpartiet och tror att de har lättare att få igenom sin politik med oss än med Alliansen, säger Erik Pelling.

Själv vill han skrota blockpolitiken och skapa ett mittenalternativ. Det tror han i första hand kan bestå av S, MP, C och L.

– Tittar man på valresultatet så är det logiskt. Både Centern och Liberalerna gick framgåt. Moderaterna backade. Det visar att väljarna hellre vill ha en mittenpolitik. Jag tror att vi har en bra chans att få ihop en sådan. Dessutom innebär det en nystart och ett omtag för alla partier, säger han.

Erik Pelling har redan pratat med Miljöpartitet, Centern och Liberalerna och bjudit in dem till ett samarbete, men vill inte avslöja hur resonemangen gått - "alla är inne i sina interna processer just nu", säger han.

Parallellt tycks C och L avvakta hur det går med Alliansens egen invit med MP.

– Alternativet till ett samarbete med oss kan ju bli att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll i Uppsala så vi håller inga dörrar stängda. Valresultatet måste få sjunka in. Jag stressar inte, säger Erik Pelling.

Men ni vill inte ha med Vänsterpartiet, varför. Ni har ju samarbetat i fyra år?

– Jag tror att ett samarbete utan Vänsterpartiet skulle ge mest utdelning för varje parti. Dessutom blir det svårare att kompromissa med fler partier.

Senare den här veckan kommer Socialdemokraterna att bjuda in övriga partier till samtal om hur en stabil majoritet kan skapas i Uppsala.

– Jag jobbar febrilt för att få till en ny majoritet och vi behöver ta det samtalet. Det var länge sedan vi hade en situation där inget block har majoritet, säger han.

Ni anses av vissa vara ett maktparti, bland annat Mohamad Hassan (L) är orolig för att slukas i ett samarbete med er?

– Den bilden finns av vårt parti och det har nog varit så också längre tillbaka. Men vi är inte på det sättet längre utan månar om att skapa ett klimat där alla partier kan få genomslag för det viktiga i deras politik. Jag är beredd att jobba vidare med de frågorna.

Tror du att L och C är beredda att spräcka alliansen för att styra med dig?

– Vi har haft mittensamarbeten förr tillbaka i Uppsala. Alliansen kan ju alltid återuppta samarbetet igen om det inte fungerar, säger Erik Pelling.