– Man måste kasta skräp i soptunnan, allt skräp ska kastas i soptunnan!

För Abel Odebäck, som går på Berwalds förskola i Gottsunda, är det självklart var skräpet ska vara. Kanske glömmer vi vad vi ska göra av vårt skräp med åldern, kanske struntar vi i det. Det verkar i alla fall inte som om alla Uppsalabor gör som Abel Odebäck, för under fredagens stora skräpplockardag i Uppsala fanns det gott om papper, fimpar och glas på gatorna.

På Berwalds förskola ägnade barnen hela förmiddagen åt att städa gården, innan det var dags för ringdans och korvgrillning. För kompisarna Zelal Altas, 4 år, och Sidra Alhajed, 3 år, blev plockandet en egen lek där de sprang upp och ned för bergen på förskolans gård samtidigt som de höll i var sitt handtag av skräppåsen. Här och där hittar de något gammalt godispapper eller en fimp, men även barr och kottar åkte ned i påsen.
– Fast det där är inte riktigt skräp, konstaterade Zelal Altas.

Totalt deltar nästan 17 000 Uppsalabor i manifestationen Clean Uppsala 2012, som är en del av Håll Sverige Rents skräpplockardagar. Merparten är barn och unga på förskolor och skolor, men även företag, privatpersoner och föreningar är med.

Skräpplockardagen uppmärksammades också på Stora Torget där bland annat Gluntarna sjöng och några av Uppsalas politiker höll tal för att sedan plocka skräp i city.