När grävmaskinerna plötsligt stod i parken ilsknade Per Malm till. Han bor i ett hus precis intill och tycker att kommunens ombyggnad går för nära bebyggelsen. Förutom en grillplats och upprustning av lekplatsen ska en kulle strax intill husen byggas på och motionsspår anläggas.

– Den ska gå precis utanför våra hus. Vi kommer att kunna göra high-five med de som springer förbi. En större kulle riskerar att påverka våra husgrunder. Det hände för ett antal år sedan när kullen byggdes på, säger han.

Beslutet att restaurera parken togs i mars i år och Per Malm och hans grannar har överklagat men inte fått rätt. Han har inget emot att parken rustas.

Artikelbild

| Per Malm efterlyser en bättre dialog med kommunen innan nya ombyggnadsprojekt dras i gång.

– Men kommunen har inte fört någon som helst dialog med oss som bor här. Vi har försökt nå tjänstemännen men de har gjort sig oanträffbara. Vi har idéer om hur parken hade kunnat utformas så att alla blivit nöjda, säger han.

Enligt Per Malm var dialogen lika dålig när en tillfällig förskola skulle byggas i området för ett antal år sedan. Kommunalrådet Rickard Malmström (MP) som är ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden med ansvar för Uppsalas grönområden säger att det är "jätteviktigt" med en bra medborgardialog.

– Det ska vara lätt att ta kontakt med kommunen och följa ett ärende. När det gäller särskilda projekt har vi blivit bättre på dialog, men vi är långt ifrån färdiga.

Här har de boende försökt få kontakt men upplever att kommunen gjort sig oanträffbar?

– Det är inte vår önskan. Vi ska vara bra på att både informera om beslut och att lyssna. Det löser många knutar, säger Rickard Malmström.