I helgen går två endagsfestivaler av stapeln i Uppsala – Let's spend the night together och Uppsala Reggae Festival. Evenemangen förväntas bli publikmagneter med gäster från både Uppsala och utifrån. Nu rustar kommunen i samarbete med polisen för att helgen ska bli trygg för alla.

– Vi kommer att ha 13 personer från socialtjänsten och två från socialjouren ute på gatorna och jobbar i tätt samarbete med polisen och kommunens trygghetsvakter. Vi finns ju alltid där, men under sådana här helger ser vi till att ha extra beredskap, säger Hilde Wiberg, samordnare för skola, socialtjänst och polis (SSP) inom Uppsala kommun.

Tidigare år har problem med droger varit i fokus under festivalhelgen, men droganvändandet har förändrats sedan reggaefestivalen senast hölls i Uppsala 2011, menar Hilde Wiberg.

– De var under några år då som drogen spice plötsligt hade blivit väldigt stor bland unga. Nu har det blåst över. Framförallt är det hasch som är vanligast i Uppsala, säger hon och fortsätter:

– Vårt fokus ligger i festivalens ytterkant – utanför staketen, i Stadsparken och vid Resecentrum. Vi lägger extra krut på unga och att motverka droger och förhindra sexuella trakasserier.

Ansvaret för säkerheten kring festivalerna ligger framförallt hos arrangörerna, men Uppsalapolisen är ändå beredd om det skulle behövas.

– Vi har haft en tät dialog och funnits med i förberedelserna. Sedan har vi även ett bra samarbete med socialtjänst och nattvandrare för att öka tryggheten. Behöver festivalarrangörerna vår hjälp är det klart att vi finns där, men vi har inte planerat för att några extra resurser ska behövas, säger Magnus Sundberg, krog-, evenemang & ordningsvaktssamordnare vid Uppsalapolisen.

Reggaefestivalen har inför årets återkomst till Uppsala krymp i längd till bara en dag och åldersgränsen har höjts till 18 år. Även det tror polisen kommer att hjälpa till att göra festivalen lugnare.

– När reggaefestivalen senast hölls i Uppsala var den mycket större, med mer folk och flera dagar av konserter. Evenemanget är i dag mindre och man har dessutom valt att samarbeta med Welcome Uppsala som arrangerar Let's spend a night together och använda samma festivalområde. Det underlättar självklart även vårt arbete att ha allt samlat, säger Magnus Sundberg.