Fyrisåns vänner och Uppsala kommuns projekt för minskad nedskräpning valde rätt dag att på ån frakta en container från centrala Uppsala ned till Flottsund.

– Vindstilla och strålande sol! Vi fick sätta upp ett parasoll för att ha solskydd, ropar Willy Palm, ordförande i Fyrisåns vänner från flytbryggan.

UNT råkar på ekipaget av en tillfällighet strax före Kungsängsbron, och intervjun genomförs i farten medels rop från land. Med på båten är två andra personer från Fyrisåns vänner, samt Sofia Hellström, projektledare för Renare Uppsala, på Uppsala kommun. Det visar sig att uppdraget är att städa i ån norr om Flottsundsbron under kommande dagar. Och då behövs containern.

Artikelbild

| "Vi har det så skönt", ropar Willy Palm från bryggan.

– Där finns gamla båtvrak och övergivna båtar. Vi ska börja städa upp där nu. Vårt mål är att kunna bilda en liten småbåtsförening där nere, dundrar Willy Palm medan han försvinner förbi mig.

Men med cykel tar sig undertecknad dock lätt om ekipaget igen och fångar dem i farten ytterligare en gång på södra sidan Kungsängsbron. För det går inte så fort för dem ute på vattnet. Färden ned till åmynningen beräknas ta två och en halv timme.

– Det här går långsamt. Men det gör inget, vi har så skönt, ropar Willy Palm.