Tid för politiken? Javisst, det handlar om prioriteringar och vilja. Är det något man vill på riktigt ser man till att det blir så, säger Bodil Frick med självklarhet i rösten när vi ses över en fika på stan.

I höstas blev hon nominerad till kommunfullmäktigelistan för Liberalerna. Hon ligger i det översta skiktet och har goda chanser att ta en plats. Hon blev också listad till riksdagen. Men med noll erfarenhet av att jobba politiskt, poängterar hon att det blir en läroperiod i början.

Vad är det som lockar med kommunpolitik?

Artikelbild

| Erik Dagnesjö och Bodil Frick är nya politiker i Uppsala.

– Jag vill vara med och påverka. Jag vill förändra! Sen får vi se. Kanske tröttnar jag men just nu är jag jättehungrig.

Bodil Frick, som driver Uppsala kampsportcenter, blev i fjol utsedd till årets Uppsalabo och många förknippar henne med thaiboxning.

Att vara ett känt ansikte har bara fördelar, tror hon.

– Jag kommer inte att dra in politik på mitt gym. Men är det något jag brinner för så är det jämställdhetsfrågor och psykisk och fysisk hälsa. Nu får jag chansen att bygga upp en plattform för att påverka i ett större sammanhang, säger Bodil Frick.

Hur hon ska tackla långbänkar i politiken, segdragna förhandlingar och tonvis med dokument för genomläsning, det har hon inte hunnit funderat närmare över.

– Jo, det kan bli tufft att vänja sig. Jag är ju en handlingskraftig och driven person som vill se resultat direkt.

Erik Dagnesjö är kandidat till Socialdemokraternas fullmäktigelista och blev medlem i partiet för ett år sedan. Han är betongarbetare och huvudskyddsombud för fackföreningen Byggnads. Hans meritlista vägde tungt, eftersom partiet ville ha en facklig representant från arbetarklassen.

– I fullmäktige vill jag påverka i arbetsmiljöfrågor för LO-kollektivet, förklarar han.

Han står på plats 23 och tycker att politik är "otroligt inspirerande och roligt". Han har alltid varit intresserad av politik och är inte så orolig för att inte klara uppdraget.

– Det förväntas väl att man ska komma med bra argument och egna åsikter. Man växer säkert in i uppdraget och utvecklas med tiden, säger han.